Mattien menneisyyden maailmasta

Ulkosalla jo heti aamusta tuulee, aurinko paistaa ja Matti Vanh…eikä kun siis Juha Mi…siis Sipilä pääsee laskeutumaan Finnairin kyydissä Oul…eikä kun siis Ke…ilmeisesti Helsinki/Vantaan lentokentälle ja SoTe…No – kaikkea ei voi. Ei, vaikka olisi Kiinan keisari tai hänen vieraansa.

930 000 metrin alku-taipaleesta suuri osa kului Mattien, ei vielä kelttien, maailman selvittelyihin. Sää Niipperissä on soppeli ja kuu valaisee. Tuuli heräilee.

Toki kuuntelimme rasvatyynien jokien, voimalaitosaltaiden ja viimein heränneiden sääskien elonpiirissä myös historian viestiä: Ranskan ja Saksan tuoreiden hautalöytöjen tarinaa vaelluskohteemme asiassa.

Päätimme 600-400 eKr ajalta 1953  (F) ja 1977 (D) löydettyjen outojen kumpujen lupauksia (aika vähän näistä vielä tiedetään) vähän tarkemmin selvitellä.

Mattien maailmasta löysimme enemmän. Yksi poltti sikaria ja nautti iltakonjakkiaan, mutta eli silti 76-vuotiaaksi, toinen kuunteli THL:n ohjeita ja erkani alle 70-vuotiaana.

SoTe sauhuaa kuin entisajan kaski, mutta me olemme jo iässä, jossa pää-, sote-, vm- ja sisäministerin hölmöyteen ei enää ole tarvis tarttua.

Olemme 60- ja 70-v täyttäneitä ja toivomme ainoastaan krematoriota ja mahdollisuutta – ihan Mattien tapaan – sirotuttaa tuhkamme Trinidris (Pietari)- tai Ounaskosken (Rovaniemi) rautasilloilta virtojen vuohon.

Suru on jakamatonta, mutta vietti löytää sille yhteinen nimittäjä kiehtoo seuraavien viikkojen myötä.

Tänään Ateneum, Alvar Aalto, Suomenlinna ja Aleksis Kivi.

Kuva (Outi Liikkanen): SoTe-ehdotukseni 6 vuotta sitten

 

.