Kimmoisuus

Päivä tuntuu lyhenevän  paljon joutuisammin kuin se vielä äsken piteni, vaikka todellisuudessa asia on juuri päinvastoin. Sentään toistakymmentä celciusta, patio kiiltelee märkänä ja pian E-75 Datsun 100A 2.0:n 18 tuuman renkaiden alla litisee matkallani Ylämaihin .

Vuoden vaikein viikko viimeisten kuuden vuoden aikana – luotettavan (???) muistin aika – on se, joka edeltää lähtöä pois napapiiriltä. Onneksi sellaista ei tänä vuonna tapahdu. Toki jossain välissä poikkeilemme siellä täällä,  mutta sielumme tuntuu iäisesti parkeeranneen tähän Ultima Thuleen, jolla on nimiä kuin rakkaalla lapsella. Arktikum, napapiiri, joulumaa, kahdeksan vuodenajan maa, kalotti, Lappi, Peräpohjolan perimmäinen erikoissairaanhoidon kloaakki, Oulun esikaupunki, kahden virran risteys, Rovaniemen maalaiskunnan keskuskauppala, Sirppisurmankatu, lammashaantie…

Pohjoinen on opettanut geenimme kimmoisiksi. Geenejä on monenmoisia. 27 000 toiminnassa solun sisällä olevaa, muutama sata miljoonaa junk-tilassa olevaa tukiranka- ja reviisiotehvävissä, epigeenejä miljadikaupalla kertomassa opituista (??) virheistä, tsiljoonat paksunsuolen bakteeri-DNA-pätkät ja sitten vielä vaimon, koiran ja ympäröivän biosfäärin fikkarit. Jokaisesta kuolemasta epäilen virus-DNA:a ja RNA:a – syystä kyllä. En Napolin, Islannin tai Yellowstonen magma-altaita tai vainajan tupakointitapoja.

Niin, kaikki ne ovat kimmoisia, systeemit. Jos joku tönäisee tasapainoa sijoiltaan, koko jättikonserni sekunnin murto-osissa ilmoittaa, että kaikki jatkuu ennallaan. Kaikki.

Sittenkin, vaikka kaikki on muuttunut, jatkuu kaikki meissä itsessämme ennallaan. Ja vieläpä muistaa sen, ”kuinka kaikki oli ennen paremmin”.

Vielä viime viikolla päivä piteni, nyt se jatkuu vasta 21. joulukuuta alkaen. Mutta silloin siis huomattavasti hitaammin kuin se nyt alkaa lyhetä. Ei, se on sittenkin toisinpäin. Päivä lyhenee nyt hitaammin kuin se vielä äsken piteni. Tai siis yö lyheni.

Aamun kuva (-aLii- 2011): Jerusalemin Temppeli sellaisena kuin se oli ennenkuin Johannes Kastajan pää tuotiin hopeavadilla omasta kuormasta naineelle vaatijalleen

*

PS

Ylläolevan kirjoitin ennenkuin kävin hakemassa ei-kelttiläisen lehdenjakajan kädestä aamun lehden (05:05 UTC+2, DST). Kelteillä on siniharmaat, julmat silmät ja vaalea tukka. Lehden etusivulla sanotaan:

Taloudellinen tilanne ennallaan kotitalouksissa