Lord Mayor

(oheisessa päivityksessä olen tarkoituksella sekoittanut hallintoja keskenään: Sanghai, Melbourne, Lontoo, Kiiruna, Rovaniemi, Vapaavuori)

 

Viimeinkin sataa, joten Midnight Sun Film Festival eli Kaurismäki-time voi alkaa, samoin räkkä eli sääskien joukko-bakkanaalit.

Keskustelin eilen pormestarimallia sydämensä kyllyydestä vastustavan kaupunkimme Ylipormestarin (Lord Mayor) kanssa. Hänen lisäkseen kaupungissamme on pormestari (Mayor) ja Lord Mayorin varapääksi jokin aika sitten valittu ”Deputy Mayor”, jotka kaikki vastustavat pormestarimallia ja saavat siitä työstä verorahoistamme louhittuna muutaman kymmenen grändiä (netto; brutto >150).

Voimakkaimmillaan Suomen 311 kunnassa pormestarimalli lienee ollut 1860-90-luvuilla, jolloin erinumeroiset Aleksanterit ja Nikolait antoivat hiljaisten hyästi hallita rovasteilta kaapatulla vallalla. Äänekkäimmät ammuttiin silloinkin jo rajalla. Rajavartijoille tuleekin taas konepistoolit, kertoo YLE. Ilmeisesti sellaiset kuin Antti Rokalla?

Keskustelun jälkeen mietin, mitä tuo Lord Mayor´mme vielä ehtii virka- ja toimi-urallaan saada aikaan. Noilla nyky-pormestareilla kun on valtaa, jota he eivät ole saaneet suoraan kansalta vaan mutkan kautta meiltä kyvyttömiltä, aina väärän ikäisiltä ja neljän vuoden välien vaihtuvilta poliitikoilta. Jos pormestarille ei anneta sitä valtaa, siis näille kolmelle, heillä on kiusallinen tapa tuo magee jutska sitten ottaa (kts esim Jan Vapaavuori, Tabe Slioor).

Mitä vielä on tekemättä? Uimahallin lupasi jo Ludwig Philipin alueen pääri rakentaa juuri siihen paikkaan, mihin se luontevimmin kuuluu – ei, se ei ole Ratantaus. Siellä allas jo on, Vesihiisi vieköön.

Kaksi asiaa löysimme ihan sovussa. Toinen on FREE-WLAN-verkko kaupungin piikkiin kylämme City´een (Rollo-WiFi?, Rovisko-Wlan?, Nätti-Wi-Fi).

Toinen on liittyy suuriin ikäluokkiin (Ådvard Propp eli aina tulppana). Heidän (meidän) kuolemansa ja/tai eutanasian jälkeinen tuhka (2-4 kg).

Esitin harkittavaksi, että tuon tuhkan voisi luvata, Tavivaaran krematorion porttivahdin ojentamaan kirjaan kuitaten,  laittaa uurnaan ja sijoittaa sukuhautaan. Tai sen  voisi sirotella siunattuun maahan, jollaista maailman suurimman kaupunkimme 8200 neliökilometrin alueella on aika lailla.

Pyysin vielä pitkään Lord Mayor – virkaansa hoitavalta alaiseltani (kunnallisvaltuutettuna olen kaikkien virkahenkilöiden ja toimarien ja heidän alaistensa esimies), että kaupunki osoittaisi joitain erityisiä paikkoja, joihin vainaja ennen kuolemaansa on esittänyt tuhkana sirotelluksi haluavansa (kts Madison Bridges – Hiljaiset sillat). Yhdet tuhat yhteen paikkaan.

Ei-siunattuja sirottelualueita vaaroilla, nevoilla, hillasoilla, joilla ja järvillä tai omalla tontilla.

Sovittiin asiasta sen jälkeen, kun pomo jo oli tiessään. Mietin ainakin Kirkonjyrhämän joenlevennystä (tulva-allas!), Santavaaraa ja Molkoköngästä, mutta uskoisin myös Naarmankairalla olevan runsaasti kannattajia. Ounasvaara ei tule kyseeseen, koska turistit. Isorakka?

Mitä tulee tuohon 2002 esittämääni kahteen hankkeeseen, niistä toinen on jo valmis. Maailman, ehkä unversuminkin suurin tai ainakin laajin kaupunki – metropolit ja kunnat älköön tulko tähän kisaan. Uusi Rovaniemen kaupunki, 1.1. 2006.

Toinen ei ole. Meillä ei vielä ole Ylipormestaria (Lord Mayor), pormestaria (Mayor) eikä apulaispormestaria (Deputy Mayor). Tosin meillä on virka- ja luottamushenkilöitä, joiden käyntikorteissa nuo nimet jo komeilevat. Niitä sitten annetaan kiinalaisille vieraillemme opin ja etiketin mukaisesti:

Kaksin käsin visiittikortista kiinni pitäen.

Sed quis custodiet ipsos custodes

Kuva (-aLii- 2012) Uhrilehdon kamaraa