Usko (toivo rakkaus)

Toistakymmentä graadia maassa kun etelän lentokone nousee -55C:een ajallaan.

Ensin syntymä, sitten pettäminen, kuolema, ylösnousemus ja pyhän hengen vuodatus.

Kirkkovuosi tässä uskonnossa alkaa olla siinä. Vielä kahden viikon päästä tarjoillaan Johanneksen päätä hopealautasella, juhla ja väestö humalassa. Salome nauraa ja itkee yhtä aikaa.

Radio Yle 1 on viime aikoina antanut tilaa uusille aamu- ja iltahartauden pitäjille, joiden nimet ja sanomat toki tulevan broadgastingin ulkopuolisen päättämänä, mutta YLEn vastuulla. Viime aikoina joukkoon ei ole eksynyt yhtään uskonpuhdistajaa kuten vielä joku vuosi sitten vahingossa joku Sadinmaa pääsi eetteriin. Nyt on ukko hiljennetty ja kunnolla sittenkin.

Piti raivata tilaa 500 vuoden takaiselle aikansa sadinmaalle, jolla oli kanttia asettua paavia ja paikallisia tuomiorovasteja vastaan niin aseistettuna, että siitä lopulta syttyi tuhoisin sota ihmiskunnan eurooppalaisessa historiassa (1618-1648 aD).

Kaksi näistä sävyisistä hartaudenpitäjistä nostan erikseen tikkuni nokkaan. Kyllä, tallennan Arktisen puskurikapasiteetin giga-tikulle.

Ensimmäinen olkoon Atte Korhola, ympäristöasioiden professori, jonka jäljiltä tasavallan presidentin itsenäisyypäivän kutsuilla hänen entinen vaimonsa yksinäisenä salpasi meidän perheemme tietä kättelemään valiokuntaneuvosta ja hänen punatukkaistaan. (kts aamun otsikkokuva)

Tämä professori totesi viikolla, että viimeisen tuomion kysymys ei kuulu ”USKOTKO” vaan ”Minkä olet sinä tehnyt yhdelle näistä vähäisimmistä”.

Toinen olkoon ortodoksi Hannu-Pekka Björkman, jonka osaksi on tullut toistuvasti näytellä rooleissa, jotka tarttuvat kenen tahansa syvimpiinkin uskomisen alijatunnan kerroksiin ja tumakkeisiin, jos sellaisia on. ”Usko, minkätunnustuksinen tahansa, on eräänlainen elämän vertikaalilävistäjä”.

Maassa ja maailmassa on monta jakkupukuista konsulttia, menttooria, vähitellen myös CEO:a, jotka ovat joutuneet raivaamaan tietään tässä miehen maailmassa, jonka ehkä menestyneimmät ei-miehet ovat olleet Saara, Maria, Magdaleena ja Martta.

Palavina pensaina edessämme kulkevat macronit, mayt, trumpit, putinit ja nyt vielä erikseen halla-ahot ovat asemissaan siksi, että me 7 400 000 000 olemme heidät sinne Dalai Laman vasemmalle puolelle äänestäneet.

Mutta:

Sed quis costidiet ipsos custodes?

Kuka vartioi vartijoita

 

Kuva: Aamuhartaus-Aten entisen vaimon jalanjäljissä: ”yhdelle näistä pienimmistä?”

*

10.6. -17 päivityksen asia (singulariteetti) vähän osaavammasta kynästä, mutta Hararea (Homo Deus) tai Valtosta (He eivät tiedä mitä tekevät) mainitsematta löytyy aamun Helsingin sanomien Lauantai-esseestä (kolkuttavalle avataan, linkitys ei tänä aamuna toimi).

http://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005247384.html

 

 

3 kommenttia artikkeliin ”Usko (toivo rakkaus)

  1. Uskomuksesta. Mika Waltari; Sinuhe, joka on jokavuotinen elämänkokemukseni. Siinä on kaikki.

    Juuri nyt luen Albert Camus; Människans revolt.

    ”Yhdelle näistä pienimmistä” Eläimet.

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.