Hyljätyt kylät

Kesä jatkuu, räkkä valmistautuu.

1950-luvun alusta alkaen olen kiertänyt kyliä. Ensin Kymijoen vesistöalueella, sitten Ruotsin suurten jokien varsissa ja viimeiset kymmenet vuodet joka puolella maailmaa, Eurooppaa, Suomea ja Lappia.

2005 olin Prahassa kokouksessa, joka mietti kylien kohtaloa EU:ssa. Siellä muuan balttilainen entinen presidentti-rouva ilmoitti, että kylien aika on ohi.

Ihmiskunta ja sen ympärillä elämää ylläpitävä elinkehä voi selvitä seuraavista sadoista vuosista vain kerääntymällä satoja metrejä korkeisiin asumuksiin, joiden muodostamia metropoleja tässä ihmisen maailmassa ei kovin monta sataa voi olla.

Kylissä on ainutlaatuisia asioita, olivat ne nauhakyliä tai keskuskyliä. Nauhakylä on sellainen, jossa ihmiset asuvat polkujen, kärryteiden tai jokien varsissa etäällä toisistaan, keskellä omia elinkeinojaan, ei yhteisiä. Koossa oleva kylä on sellainen, jossa talot ovat yhdessä, elinkeinot hajallaan. Pellot ja takametsien niitut.

Kun samoja kyliä nuohoaa riittävän pitkään, kymmeniä vuosia, alkaa jo huomata, miten niille on käymässä. Ja missä niiden ihmiset ovat.

Keskuskaupungit ovat väärällään nostureita, joiden halutaan auttavan rakentamaan aina vain korkeampia termiittikekoja. Jos noita pilvenpiirtäjiä ei rakenneta, väittävät niiden suunnitelijat myös keskuskaupunkien kuolevan.

Jäävät vain ne pari-kolme sataa metropolia, manhattania ja sanghaita.

Niin, se nainen siellä Prahassa: Vaira Vike-Freiberga. Arvokkaasti vanhentuneen näköinen nainen, joka piti sekä taluttaa estraadille että sieltä pois.

Entä mitkä ovat ”minun elämäni kylät”?

Oikarainen, Kaamasmukka, Kirjokivi, Marjaniemi, Port Askaig.

Kuva: Yläkemijokinen kylä juhlii juhannusta ennen kokkoa (-aLii- 2007)

*

Englannin (UK) parlamentissa (650 paikkaa) yksi puolue säilytti asemansa: Vihreät.

Muille tuli tappioita ja voittoja ja saarivaltiossa ei edelleenkään edes mietitä perustuslain säätämistä. Magna carta saa riittää (2015, 2025 final version).

Mainokset

5 kommenttia artikkeliin ”Hyljätyt kylät

 1. Kuulin tänään erään keskusteluohjelman, jossa puhuttiin terrorismista ja miten meidän pitäisi suhtautua siihen, siis koko yhteiskunnan politiikkoja myöten. Ohjelmassa todettiin myös, että useat, varsinkin lapsiperheet, muuttavat kaupunkien ulkopuolelle maaseudulle rauhallisemman elämän toivossa. Näin Ruotsissa.
  Itse asun maalla enkä aio vapaaehtoisesti muuttaa täältä pois. Jossain isommassa kaupungissa en ole käynyt vuosiin. Minulle riittää kauppalan kokoinen taajamamme palveluineen ja internetti toimii täälläkin eli saan määrätyt ostokseni suoraan postilaatikkoon.
  Väittäisin, että kylien aika ei ole ohi vaan ne ovat tulevaisuuden asuinsijoja.

  Onko pelko tarttunut minuun vai olenko kyllästynyt ihmisiin ja tämän maailman menoon?

  Tykkää

 2. Have you never eaten chips from the chippy…fried with the fish? It’s about the bigger picture rather than worrying about &#c8o6;2ontaminati1n’. Veganism is ethical rather than religious. You’d expect better from a veggie cafe, but can’t see that it’s a big problem.Bez veganoo.netPS Having met you last weekend you didn’t seem like much of a douchebag

  Tykkää

 3. Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you so much,
  However I am having difficulties with your RSS. I don’t
  understand why I can’t join it. Is there anybody else getting the same RSS issues?
  Anyone who knows the solution will you kindly respond? Thanks!!

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.