Silkkitien sitomat – Jailbirds of The Silk Road

Pakkasta pukkaa, pani Paavon halla, tyynesti. Hillasato ei vielä -1.8C´ssa kärsi. Aamukone lähtee Arktikumin pääkaupungista 10 minuuttia etuajassa, mutta printtimediaa ei postilaatikkoon vastineeksi ole vielä Pohjolan Valkean Kaupungin tehtaista tuotu.

Ihmislajimme on koko 2800 sukupolvensa ajan käynyt laajenemistaisteluita kaikkia muita lajeja vastaan. Onnistuminen on aina vain lähempänä.

Vielä kuitenkin meidän keittiössämme mauriainen urheasti tulee ja menee miten sitä huvittaa. Se viettää talvet talomme täytteissä ja kesät pihoillamme. Sanotaan, että muurahaisten biologinen massa maan päällä on selvästi suurempi kuin 7,5 miljardin Sapiensin ruhopaino.

Eräs tehokkaimmista tavoista voittaa taistelu muita vastaan on muodostaa koko lajille tiivis verkko. Maailmanpankki, Yhdistyneet Kansakunnat, UNESCO, mitä näitä nyt on,  WTO:n ja Josif-sedän Baabelin tornien rakentajia. Vankien voimin pystytettyinä.

Yksi ihmisen verkon rakentamisen loistelias historiallinen muistomerkki on Silkkitie. Sitä pitkin ruudin ja paperin valmistusopit siirtyivät viisailta vähän tyhmemmille ja vastineeksi taas tyhmien kulta, orjat ja mirhami viisaammille.

Joku ehti jo epäillä, ettei Silkkitietä enää tarvita, kun joka päivä ja joka hetki ilmakehässämme rientää 33 000 jalan korkeudessa 30 000 teräslintua, muutama sata painovoimaa uhmaavaa inehmoa kullakin mahassaan.

Mutta ei se näin mene. Koilisväylä, Luoteisväylä, Silkkitie ja Route Sixty Six ovat vielä voimissaan.

Artificial Intelligence on seuraavan ihmisen lajin juttu, keinoäly-pilvet. Homo Deus.

Viha, rakkaus, viisaus, ahneus ja tieto kulkevat aina vain suuremmalla taaralla Kiinan keisarilta London City´en knallipäisille dandyille.  Ja kulta & mirhami toiseen suuntaan.

Matkan varrella väijyvät Taleban- ja ISIS-joukot yrittävät vielä vähän jarrutella, mutta ei se mitään auta, kun muut lajin valtiaat vain kiihdyttävät. Sieluissaan ressentiment.

Mitäs  tällaiseen neuvoksi, yhden erittäin nuoren lajin isottelulle?

Jos big bang aloitti tämän ”olevaisen viimeisen taiston” vajaa 15 000 000 000 vuotta sitten ja jos elämä löytyi yhdelle pienimmistä planeetoista 3 000 000 000 vuotta sitten, on 70 000 vuoden ajan melskannut isopäinen, peacemaker koprassaan eskaloituva Billy the Kid tai Caesar Galliassa vielä vasta opettelemisessa.

Vaihtoehto tietenkin on, että lopetetaan tämä verkkoilu ja asetutaan omiin pieniin kyliimme voimajuomaa naukkaillen. Asterix, Tietäjä, Obelix ja Mimosa, Idefixin haukkuessa purematta.

Menestystä vaan, rauniolla lisäarvoa korskuva oikean ja väärän verta tihkuvan tiedon soturi.

(ressentiment = kauna, kts Heikki Aittokoski, HS 24.5.-17)

Aamun kuva (-aLii-): hilla, lakka ja suomuurain kiinalaisessa kupissa

*

Aamun kartta viittaa Silkkitien suuntimiin:

http://all-that-is-interesting.com/authagraph-world-map