Sadonkorjuu – jos kultaa kaivanet

Seitsemällä asteella Lapissa pärjää toukokuussa eikä sada. Ylämaissa voi kultaa huuhtoa auringonpaisteessa 24 tuntia päivässä heinäkuu lopuille.

Kuntavaalien jälkeen on meneillään aika, jolloin hedelmiä jaetaan. Kuka päättää mitäkin, jos äänestäjät ovat kukan valinneet. Kunnissa tämä käy aika lailla rauhallisemmin kuin valtakunnissa. Suurin ongelma lie raha: paljonko uskaltaa päättäjä luvata itselleen palkkiota siitä että päättää. Tässä kunnat ja päättäjät jakautuvat jyrkästi.

Aika rauhallista ja tapahtumatonta siis. Ruotsi on jääkiekon maailmanmestari.

*

Pari sanaa vallasta.

Kun YLE:n kuvausryhmä Atte-Gaten ollessa kiivaimmillaan kävi kysymässä minulta, mitä asiasta kadun tallaajana ajattelen, nostin esiin kaksi seikkaa, joista ei tuolloin, viikko sitten, ollut vielä ollut puhetta.

Ensimmäinen on se katkeruus, kauna ja kateus, jota printtimedia-yhtiöt kokevat YLE:n verotusoikeuden takia. YLE saa samasta työstä, jota printti-konsortiot tekevät, kansalaisilta pakkokantona suoraan liki 600 000 000€ vuodessa, mutta ALMAn, Sanoman ja KSML-TurSa-yhtiöiden pitää repiä viivan alle 11% omilta ilmoittajiltaan ja tilaajiltaan.

Tuon rahoitus-mellakan vaikutus Atte-Gateen on mielestäni hyvin selvä. Ei auta, vaikka printti-media tuottaa parempaa jälkeä ainakin asia-  ja uutis-tuotannossaan, jonka mausteena myös Fingerpori on parhaimmillaan painettuna.

Toinen osa kommenttiani oli se, että YLE:n uutistoiminnan pomo on rautainen toimittaja-ammattitaidoltaan, mutta moraaliltaan ”myssy” eli vanhasuomalainen: isompaa ja lähempää pitää vähän YYA-nuollakin, mutta ainakin ”hyvä-veli”-totella. Arvelin, että tämä myräkkä johtaa siihen, että hänet uhrataan.

Lopuksi toimittaja kyseli, mitä YLE:ssa arvostan. Vastasin, että höyryradion kello 06-uutiset ovat paras, koska sinne ykkösuutiseksi aina keksitään omalla tuotannolla laadittu sosiaali-porno-uutinen, jonka perusteet eivät pidä, mutta joka saa kuulijan moraalisesti närkästymään.

On selvää, ettei 1,01 minuuttiin ahtamani mielipide koskaan tullut YLE:n kautta julkisuuteen, mutta tulkoon nyt tässä.

Onhan YLE:lla, ALMAlla & Co satoja tuhansia, jopa miljoonia kuluttajia, mutta Arktisella puskurikapasiteetilla vain jokunen hassu älymystön eliitti-edustaja – joka aamu kahdelta-kolmelta mantereelta ja 4-7 maasta.

Niinpä tänä aamuna Lapin Kansan pääkirjoittaja meluaakin siitä, kuinka moraalitonta tuo YLE:n meininki ja erityisesti sitä säätävät poliittiset voimat (ne pakkomaksamastani YLE-verosta päättävät) ovat. Verrattuna vaikkapa ALMAn, Sanoman, KSML:n ja TurSan – Kalevasta puhumattakaan – huipputoimituksiin ja pääkirjoitustoimittajiin (myssyjä hekin: ystävät hyvä-veli-tasolta ja läheltä, viholliset kansasta).

YLE:n kuuden uutisten pääjuttu taas on, että lukijoiden paremmuusjäjestystä arvioivat ”tutkimukset” todistavat, että Utsjoen lukio on maan paras ja Ounasvaaran lukio maan toisiksi huonoin.

Vai olikohan tuo juttu Lapin Kansassa? (vastaus: STT)

m.o.t.

*

Lopuksi uutinen, jota on turha odottaa YLE:sta tai printti-mediasta:

Positiivisen kokemuksen ryöstöviljely aktivoi stessisysteemin, jonka takia on taas tavoiteltava positiivista kokemusta voimakkaammin ja stressi aktivoituu. Aivot yrittävät ylläpitää näin homeostaasia, mutta seurauksena haavoittuvuus lisääntyy. Kortokotropiini-antagonistit kuten mifepristoni resetoivat stesssisysteemiä ja käyttöhimo laskee

Jos joku media onnistuu ylläolevan saattamaan niiden tietoon, jotka parhaillaan sössivät päihdelainsäädännön muutosten parissa, on Suomi, tai ainakin 500 000 nuorta ja aikuista suomalaista, pelastettu. Mutta se joku ei ole media ja asiantuntijoita näissä asioissa eivät moraaliltaan puhtoiset ja/tai mustavalkoiset päättäjämme kuutele.

Se on nähty.

Aamun kuva (aLii): Kameran ”vahingonlaukaus” elokuussa 2012