Ota Pax, ota kaks

Lempeä sää, joten Marjatta voinee** avata torikahvilansakin tälle vuodelle. Lämpömittarissakin on eilisiä Espoon Taka-Niipperin lukemia, +25.2C. Tosin vain eilen lämmittämäni takan muurinpankolla.

Olen elämäni elänyt rauhan aikana, Pax Romanan lailla. Tämä rauha tuntuu vain olevan hullujen keisarien rauhaa pysyvämpi, mutta samasta syystä. Jos sota ei kannata, sitä ei käydä.

Laskin elämäni aikana ”käsi-päivää”-tavanneeni 6 hallitsijaani eli Suomen presidenttiä, joista kaksi on ollut rintamasotureita ja yksi nainen. Yhtä seitsemästä en ole tavannut.

Rauhan ihmisiä siinä kuin kaikki maailmani ajan suurvaltojen johtajat Stalinin jälkeen. Siksikin rauhan, ettei sotaan ole ollut riittävästi syitä, mutta rauhaan taas on enemmän kuin tarpeeksi perusteita, olipa ihminen-johtajamme muuten kuinka pazzo dalegare tahtojaan.

Tähän rauhan syvyyteen liittyy myös se, että elämme yhä pidempään, kuolemme väkivaltaisesti yhä harvemmin ja olemme pian lähes lopettaneet tappamasta itsejämme. Tavallinen, vuosi vuodelta vanhempaan ikään kuuluva kuoleminen on maapallollamme yli 95%:sti todennäköistä.

Mistä keltainen lehdistö ja räyhä-some sitten saavat pureksittavaa, joka myisi niin paljon, että assanget voisivat valittaa ”miksi aina minä” ja latvapalot globaalisti saisivat voimaa info-taivaillamme?

Asetin tuossa itselleni kysymyksen, johon en osaa vastata. En sinne päinkään. Paljon on vaikeita kysymyksiä, joihin osaan vastata ja tilanteita, joista selviän muitakin pelastuslautallani raviten, mutta tähän en osaa vastata.

Yritän sen kuitenkin vielä uudelleen muotoilla, aamun kysymykseni:

Onko mitään keinoa, jolla voisi selittää lajimme kesken tapahtuvan tappamisen vähenemistä ahneuden kustannuksella siten, että voisi itse yhtenä 7 5 000 000 000 ihmisestä vapaasti valita? Vai pitääkö vain uskoa lukuja ja ”elää onnellisena elämänsä loppuun asti”.

Sellainen aamusadun meihinki:

Olipa kerran – sen pituinen se”.

Kuva: (-aLii- 2011): Kroatialainen Pax Romanan ajan taisteluareena (Pula), alalaidassa rakenteilla jääkiekkokaukalo, katsomossa ylärivillä kannustetaan Suomi-Ruotsi

** ”sään sattuessa avajaiset peruttiin” (+3C, tulevan viikon aamulämpötilat Rovaniemen uudella torilla +0 – +1C, aurinkoista: huoh)