Luottamus

-4C, Suomen kirkkain kolkka pihani on ennen aamukoneen lähtöä. Valkoinen hanki heijastaa valkoista valoa. Orava, harakka ja paskalokki seuraavat hievahtamatta aamutupakkatuokiotani eikä Nuorgamissa aurinko ennen heinäkuun loppua laske. Radiossa kukkuu käki ja kylämme torilla avataan kahvio kesäksi viimeistään lauantaina (lähde: Marjatta itse). Hyvästi Erottajan Esso. Paitsi sunnuntaisin.

Aamun lehti laatikossa on iso asia tämänikäiselle, joka rakastaa painettua tietoa.

Mutta kun lehti aamusta toiseen sisältää isolta osin potaskaa tai suoranaisia tietoisia valheita (valkoisia, totta kai), tulee paha mieli.

Näin käy nykyisin liian usein Lapin Kansa – lehden kanssa ja olenkin tämän takia rakentanut aamun ohjelmani niin, että ehdin käydä lukemassa toisen lehtitalon omistaman Kalevan (Oulu). Siellä on vähemmän valkoisia valheita, mutta yhtä paljon indoktrinaatiota. Eli nahkurin orsille nostavat nykyisin nämä almat ja kalevat, tursoista ja satakunnankansoista nyt puhumattakaan, ketä tahansa muuta, mutta ei orpoja kokkareita, eivain. Vääryyvellä ja valkeanvalheellisilla tempuillaan.

En ymmärrä, mikä niillä siellä toimituksissaan on ongelmana. Tunnen niiden väestä vuosikymmenten varrelta monia, joista osa on vieläkin työssä. Suurin osa ei puukota, jos heitä vähän rassaa.

Parhaiten tuntemani eivät huijaa, mutta miksi he ovat niin sallivia? Eikö heitä hävetä vai ajattelevatko he, ettei näistä kukaan perään kysele?

Koska tämänkin aamun lehden valko-valheet ja savutukset ovat mitä ovat, en lähde niitä luettelemaan vaan kuittaan tiedoksi, koska osa lehden toimittajista tapaa käydä täällä ihmettelemässä, mitä puskurikapasitoija taas on huomannut ennenkuin on ottanut aamulääkkeensä. Ottakaa nyt hitossa ne, viimeistään klo 17:00 uutisille.

*

Huomasin vähän luotettavamman tahon tuottamasta tiedosta, että Ranskassa kaupunginjohtaja voi samaan aikaan olla nuori, komea, parrakas ja kansanedustaja. Nyt tuolla ”kädellä” on käyttöä ja niinpä sellaisesta tulee myös Ranskan pääministerin käsi.

Koska olen tuon partajeesuksen kotikaupungissa usein käynyt ja havainnut se hyvin hoidetuksi toivotan kaverille, joka on poikani ikäinen, onnea työssään.

Meillä Lapissa entiset kaupunginjohtajat ovat ääniharavia kuntavaaleissa ja ryhtyvät virkamies-eläkkeidensä tilkkeeksi ansaitsemaan kahvirahoja kuntapoliitikkoina. Malli on Tampereelta, jossa oikein rosmo pomo menestyi ihan valtuuston puheenjohtajaksi asti kunniaa hakemaan – sitä toki saamatta. Rahat toki kuittasi.

Minun käy sääliksi heidän kuntiensa nyky-johtajia. Ei siksi, etteivät he osaisi vaan siksi, että heidän kuntiansa viekkauvella ja vääryyvellä johtaneet ministerinkaveri-virkamiehet tulevat ohjaamaan heitä samaan leiriin ja kulttuuriin, jota he itse ovat olleet joko perustamassa tai jatkamassa.

Kaikki, mikä on demokraattista ei välttämättä ole oikein. Ei Pohjois-Koreassa, ei Turkissa eikä Tampereella, Simossa tai Keminmaalla.

Tässä mielentilassa ei aamun kevennystä ole syytä odottaa.

Aamun kuva (Hilkka Liikkanen 2014): Kunnanjohtaja-päätoimittaja-valtuutettu-pääministeri työntää missiotaan kohden ostajia