Mãe nosso

Ei lähde jää, ei käy koivu hiirenkorville, -4C, kirkasta.

1950-luvulta alkaen on omassa vuodenkierossani eurooppalainen laulukilpailu tullut katsotuksi ja kuunnelluksi. Ehkä ei joka vuosi, mutta jokaisessa iässä (lapsuus, nuoruus, ruuhkavuodet, keski-ikä, vanhuus). Miten lie sitten, kun tulee seuraava ikä eli hormeesi, joka koitui ruuhkavuosieni presidentin kohtaloksi?

Requiescat in Pace, Manu!

Eilen 28 maan edustajat lauloivat lähinnä ruotsalaisten tuottamia rallatuksiaan. Pari-kolme poikkeusta oman kulttuurin aiheellisesta ylpeydestä huomasin.

Belgia, Saksa, Ranska, Englanti ja Portugali tuntuivat ainakin olevan omillaan liikkeellä.

Kun voittajaa haastateltiin, hän piti tärkeänä, että laulussa on sanomaa. Niin sitten kuuntelinkin kauniin laulelman sanat: löytämättä sanomaa.

Kaikkeen ei yllä, vaikka olisi kuorossa, kvartetissa ja useammassa orkesterissa musisoinut Eino Leino – friikki. Message voisi olla vaikkapa ”Peace, bro

Voittajassa on paljon samaa kuin perheemme keskimmäisessä (3/5) ja Portugali on hyvin, hyvin mielenkiitoinen maa fado-kulttuureineen ja koodaamaan oppineine nuorineen, Brasilia ja löytöretket selkärepussaan. Maan kieli on maailman viiden eniten puhutun joukossa. Suomalaisten petturi-vuorineuvosten asemamaakin tuo II maailmasodassa sitoutumattomana pysynyt EU-maa (kts Barroso, komm.) on.

Maa pelastui siirtolaisuudesta ja 2008-lamasta opettamalla kaikki nuorensa koodaamaan. Tämän myös euroviisuvoittaja ja siskonsa olivat oppineet.

Jahas: ruusut, suklaat, kahvit, koskaa saapumaton kuopuksen tekemättä jättämä kakku, helyjä korviin ja koko komeus Ujon koiran kanssa sänkyyn.**

Mutta annetaanpas kuitekin hänen vielä tunteroinen, pari nukkua,

Mãe nosso

Äitienpäiväkuva (Hilkka Liikkanen 2014): ”Portugalilaisen näköinen skeittari, äitinsä poika”

*

**PS

Vilnasta ja Kaunasista päin näyttää tulleen tietoa siitä, että kakku on tehtynä ja tulee vielä tarjottavaksikin, kunhan lennokki kokin tai Toijota vävyntekeleen Arktikumille myöhemmin  päivän mittaan tuo ja Ujo-koiran kotiinsa vie