Nätti otti vähän – Nätti antoi paljon

Aurinko räiköttää nolla-asteen Lapissa pidempään kuin osaan nukkua ja naapurini tekee siitä sähköä taulutelevisioonsa, joka on kolme kertaa viisi metriä, vaikka RoPS sittenkin häviää tuomaripelin Helsingin Jalkapallo Klubille tai mille lie Nordenskiödinkadun  toisella kotimaisella kiroaville rantarosvoille. Tosin aurinko siellä Suomen vähemmän kuulussa Stadissa vähemmän räiköttää.

Olen vuosikymmeniä osallistunut sellaiseen projektiin, jossa ensin kerätään voittoja ja sitten jaetaan niitä. Tai osa niistä.

Kyseessä on säätiöiden jakama apuraha.

Kaksi säätiötä on vähän likempänä, Wihuri (Jenny ja Antti Wihurin rahasto) ja SKR (Suomen Kulttuuri Rahasto, Lapin Rahasto).

Ensinmainittu ajaa Marlborough Arctic Rally´ssa Porschea ja harjoittaa merenkäyntiä, toinen kerää kansalta ja jakaa kansalle.

Molemmat ovat Lapissa vuosittain satojen tuhansien eurojen arvoisia, mutta aikojen mittaan kyse on jo kymmenistä miljoonista euroista – taitaa satasenkin katto olla rikki.

Eilen oli SKR:n vuoro jakaa paljostaan. Tukea toiminnalleen sai moni tieteellinen asia, taiteellinen asia, hännähuippuna Sime Yliaska ja lasten musiikki.

Tapanani on katsella tällaisia toimintoja vähän vinoon, koska missä tahansa raha-asiassa tilanne ennemmin tai myöhemmin menee samaan malliin kuin kotiintultua YLE/Areenalta katsomani Firenzeläisen mahtisuvun tarina.

Ensin kerätään rahaa, sitten se pistetään poikimaan kapitalismin, Soininuskon ja markkinaliberalismin säännöin ja ylijäämä jaetaan kaiken maailman kommunisteille.

Ei se kuitenkaan joulupukkien leveyspiireillä näin menene.

Se menee niin, että koska kunnassa ja maakunnassa verorahat keräävä kunta,  seurakunta, maakunta, valtio ja Euroopan unioni jakaa rahansa omilleen, ei kansalaisilleen, täytyy jossain olla se, joka jakaa särvintä leivän päälle myös muille kuin omilleen.

Tässä asiassa, itselleen vieraille tahoille eurojen ja taalojen, jopa ruplien jakamisessa, sekä Wihurin rahasto että Suomen Kulttuurirahaston Lapin Rahasto ovat aika taitavia.

Se ehkä johtuu siitä, että ne, jotka ovat mukana miljoonien sirottelussa henkiseen lappilaiseen kenttään, ovat sellaisia, jotka eivät ensin ole niitä rahoja lappilaisilta olleet ottamassa.

Nätti-Jussi meni pankkiin, missä hänellä oli julmetusti rahaa. Pankkineiti kysyi, paljonko Jussi tarvitsee. Jussi kysyi, paljonko hänellä on. Pankkineiti sanoi, että paljon on.

Nätti siihen lausui: ”Nätti ottaa nyt vähän”.

Ensi kesänä, elokuun 11.-12., järjestetään Rovaniemellä jälleen Sime Yliaskan johdolla Sime Rock. Mukana ovat muun muassa tubettajat jo toista kertaa, Haloo Helsinki sekä JVG, mutta mukana ei ole lahtelainen, Perämeren rantakaupungissa ja Seiska-lehden kannessa viihtyvä valkoinen ja valkoisen Mersun kuski.

Myös Suomen Kulttuurirahaston Lapin Rahasto aikoo ehkä olla mukana.

Minkä takia?

No, Antti Tuiskun takia, vaikkapa. On sen niin ihana, kuten rahaston eräs päättäjä eilen Torniossa loihe lausumahan.

*

Aamun kuva kertoo karua kieltään siitä,  kuinka Suomessa vuosi vuodelta syntyy vähemmän, mutta kuolee enemmän ihmisiä. Vielä ainakin kahdenkymmenen vuoden ajan. ”Äkkikuolema” tosin tämän ravintolan nimessä tarkoittaa korttipelin loppua.

Naisitte edes.