Toni Simsia ja 42 kirkkoa – Toni´s Temples

Puhaltaa todella räväkästi pohjoisesta eikä sada, mutta retkueemme on saanut tarpeekseen illurialaisesta työmoraalista ja poistuu tästä maasta tänään.

Illuriassa, siis Albaniassa (2,7 milj asukasta) aloitetaan lomakeskuksen seinien hakkaaminen lekalla sekä poraaminen 07:00, kun meidän porukka ihan vasta on vasta nukahtanut. +8C

Kuinka paljon hyvä opas merkitsee? Lapissa asiaa on mitattu aina ja olen yksi mittaajista. En varmaankaan olisi koskaan tullut maksamaan Lappiin veroja liki viittä miljoonaa nyky-euroa, jos hyviä oppaita ei 1950-60-luvun taitteessa Saariselällä ja Utsjoen-Käsivarren erämaissa olisi ollut.

Rhodoksella oli muinoin myös hyvä opas: Inglis Spiikin Draiver.

Paras kohtaamani opas on kuitenkin ollut iisalmelainen kunnallisneuvos, joka kertoi pari vuotta sitten retkueellemme kaiken tarpeellisen ruhtinas Dolgorukista, eräästä Sandelsin tykkimiehestä ja Juhani Ahosta. Vieläkin tulee soma olo, kun muistelen papparaisen osaamista, intoa ja rakkauttaan työhönsä.

Pidimme eilen sadetta Berat´n kaupungin linnakkeessa. Kaupunki on perustettu linnakkeineen 2500 vuotta sitten ja koska kivi ei siinä ajassa sula, alkuperäisiä seiniä on vielä kosolti jäljellä. Linnakkeeseen noustaan hyvin jyrkkää ja liukasta mäkitietä pitkin ja tie on suora, ei neulansilmämutkille taivutettu. Stright way to heaven. Naisväkeä pelotti.

Perillä  parkissa on paikan autolle näyttävä Charlie Brownin (suom Jaska Jokunen) oloinen ja näköinen mies, joka sen paremmin neuvottelematta kuljettaa seurueemme kolmen tunnin kierrokselle vanhankaupungin sokkeloihin. 42 kirkkoa, Ikonimuseo ja moskeijat (valkoinen ja punainen) päälle.

Liki 3000 vuotta vilahtaa sielujemme edessä tuokiossa ja vasta eroaminen oppaastamme saa heräämään hyvästä unesta.

Miksi tämä Jaska ei lähde mukaamme muuallekin. Edes henkenä?

Toni Simsia (36) asuu vuoren päällä olevassa linnoituksessa niinkuin hänen isänsä ja isoisänsäkin ovat asuneet. Hän rakastaa koko sydämestään työtään, jota, ei itseään, hän muistaa monesti kiittää. Hänellä ei vielä ole poikaa, mutta nuorella miehellä on aikaa, kunhan vain kohdalle sattuu.

Berat´n linnoitus on maailman seitsemästä ihmeestä se ensimmäinen. Ainakin minulle ja eilisen jälkeen.

Linnoitusvuoren juurella on lisäksi Pyhän Mikaelin punakattoinen kirkko ja Mangalian kortteli, jonka tuhatta ikkunaa pitää käydä kaupungin lävitse virtaavan joen sillalta katsomassa. Ruoka linnoituksen vieressä on paitsi hyvää, myöskin halpaa.

Eräässä ekumeenisessa kirkossa (yhdessä näistä 42:sta) on pyhimysten silmät maalattu valkoisiksi. Miksi?

Siksi, että silmät ovat sielun peili eivätkä muslimit olisi antaneet kirkon jäädä paikoilleen, jos pyhimykset olisivat kyenneet näkemään, mitä on meneillään tässä ihmisen maailmassa, olipa temppeli missä uskossa tahansa rakennettu.

Punaisessa tai valkoisessa.

Kuva (-aLii-) ”kotini ei ole linnani

*

PS

Vinkki sellaisille, jotka vuokraavat tulomaan lentoasemalta ”musta piili merkedeksen”. Maksakaa se ylimääräinen kymmenen euroa, jotta vuokran-antaja laittaa auton navigaattoriin kartta-kortin. Tai ottakaa mukaan sellaisia webmastereita, jotka äkkäävät ostaa it-kioskista lisäkortin älypuhelimeensa (5 gigaa, 2 euroa). Muutoin ei maassa osaa perille. Näissä turismilla elävissä maissa ei nimittäin printtikartoilla osu kuin eksymään. Kotiin tultua ketunlenkit Prahasta Berliinin sijasta Brno´on ovat toki hauskoja muisteltavia, mutta kunnolla etukäteen ajatellen on mukava olla ajoissa perillä. Tai edes perillä. Jos ei käy niinkuin meillä: Musta piili merkedes hajosi ihan muuten vaan. Nyt se on ehjä – lauantaina kotiin. Dubrovnikin ja Splitin kautta.

Helsingin lentoparkissa odottavassa autossamme ON toimiva navigaattori. Vaikka osaankin reitin jo unissanikin. Sompujärven oikopolkua myöten.