Tšetšenia

Tuloillaan on kaunis kevätpäivä tänne Suomen pohjoisimpaan kaupunkiin. Ei, EU:n pohjoisimpaan kaupunkiin.

Kun jokin asia tai myytävä tai käsite on jonkin reunalla tai ääripäässä, on sen kanssa oltava varoen. Rovaniemi, kotikaupunkini 41 vuoden ajan, on juuri tällainen.

Kylän tärkeimmät kilpailijat, selkäänpuukottajat ja kadehtijat ovat sellaisia, jotka saavat oman leipänsä samoista lähteistä kuin tämä Euroopan suurin kaupunki. Niiden kilpailijoiden mahdollisuus rajussa kilpailussa viedä kylän paikka kukkulan herrana eivät ole kylän vahvuuksissa vaan heikkoukssa. Siinä on vähän sama kuin eilisessä Helsingin Sanomissa, jossa lehden päätoimittaja Mukka toteaa, että äänestäjillä on vahva oikeus ja velvollisuus tietää, minkälaisia rikoksia hänen ehdokkaansa on elämässään tehnyt. Olipa tuo ihminen ne sovittanut tai ei. Ja niinpä ehdokkaat luetellaankin siltä osin, mistä heitä on syytetty, ei siitä, mistä heitä on rangaistu.

Rovaniemi saa suuren osan elinvoimastaan matkailusta. Matkailijoiden joukossa on sekä rosmoja että pollareita, mutta kaikki he odottavat, että matkailukohteessa ei ole.  Tai no on: olen matkaillessani käynyt kauhistelemassa rikoksia kolmessa kuuluisassa keskitysleirissä ja eräässä lontoolaisessa vankilassa.

Rovaniemen seurakunnassa on nelisenkymmentätuhatta jäsentä aneita maksamassa. Heidän juokostaan on valittu kirkkovaltuusto, joka taasen on valinnut keskuudestaan seurakunnan hallituksen (kirkkoneuvosto).

Tuo kirkkoneuvosto on äänin 8-3 nyt tehnyt päätöksen, joka saattaa johtaa syytteisiin ja rikostutkintaan. Siis saattaa johtaa.

Jos HS:n päätoimittaja Mukka saa asiasta kuulla, hän varmaankin julkaisee asian merkittävällä paikalla lehdessään. Kun paikallinen media sai asiasta kuulla, se ei julkaissut asiaa ennenkuin oli myöhäistä. Eli mahdollinen rikos ehti tapahtua.

Lääkäri  on velvollinen rikkomaan vaitiolovelvollisuuden potilastaan tietämistään asioista yhdessä tapauksessa: jos tekeillä on rikos, hänen tulee siitä poliisille ilmoittaa ennenkuin teko tapahtuu. Ettei sitä tapahtuisi.

Päätoimittaja Mukkaa ja Lapin Kansaa tällainen lääkärin velvollisuus ei koske.

Kirkkoneuvoston mahdollisen rikoksen eräs uhri antaa aamun päivitykselle otsikon. Pirjo Honkasalo on ollut kuvaajana elokuvassa ”Maa on syntinen laulu” (Timo K. Mukan kirjan mukaan tehty elokuva erään uskonnollisen liikkeen ja sen ongelmien rajuudesta). Sama taiteilijaprofessori (vuoteen 2006) on tehnyt runsaasti palkitun elokuvan

Melancholian 3 huonetta

Dokumentti kuvaa tsetseniaa rikoksen uhrina.

Ihme  juttu on muuten myös se, että vaikka päivällä on suvi ja yöllä pakkanen, ei pihamme metrisen hangen pintaan kehity kantavaa hankea, crusted snow.

Kuva (Antti Liikkanen): Keskiyön auringossa näkee yölläkin hyvän ja pahan rajan

*

Kirjoituksessa mainitut lait:

Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi tuloverolain, verontilityslain sekä Verohallinnosta annetun lain 30 ja 31 §:n muuttamisesta

Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta 6 C §