105 aamulla ja TJ

Utuista, Pornaisissa kukkivat kevätesikot, akkunan takana napapiiriilä on metri lunta, joka ei -2C:ssa vaju.

Kun 22 vuotta olemassa ollut valtio joutuu todistamaan myrskyisen historiansa käännekohdassa olemassaolonsa oikeutusta 40 kertaa suuremmalle entiselle emämaalleen, joka on satojen vuosien ajan mellastanut pienempänsä lehdoissa, saaristoissa ja siltatyömailla, on siinä jotain perin hurjaa. Ja tällekin päivälle tuttua.

Talvisota, joka alkoi Antinpäivänä 1939, loppui aselepoon kuutisen vuotta ennen syntymääni. Monta kymmentä tuhatta nuorta ihmistä ehti kuolla, kymmenkertainen määrä haavoittua ja vamman  sielulleen ehti saada 3 500 000 suomalaista. PTSD, jota hoitamassa ei ollut ensimmäistäkään jälkipuijaa (debriefing) ja ALKOtkin pidettiin kiinni pitkälle 1940 kevääseen.

Kun toinen maailmansota Suomen osalta  (Lappia ei lasketa) aikanaan loppui, pidettiin ALKOt myös kiinni aselevosta (3.9.) 12.12. 1944 asti. Niiden uudelleen avauduttua syntyivät maailman suurimmat poikaikäluokat koskaan. Ei ennen eikä jälkeen moista ole ihmiskunnan väestötilastoissa kuvattu, että alle 3 500 000 ihmisen kansa kykenee kahdeksassa vuodessa (1945-52) siittämään ja synnyttämään 1 200 000 lasta ja vielä kasvattamaan heidät. Meistä on vieläkin, suurista ikäluokista, elossa 2/3.

105 sota-aamua, -päivää, -iltaa ja -yötä siihen tarvittiin, että kansaan niittautui yhtenäinen itsenäisyyden säilyttämisen tahto ja kyky.

Haminan sotakoulu, reservin upseereita kouluttava RUK, pyörittää nykyisin kaksi kurssia vuodessa. Omassa nuoruudessani 1000-päisten kurssien määrä oli 3.

Talvikurssin pituus on täsmätty 105 aamuun.

Sota sijansa saakoon. Vaikka rauhassa pääseekin vähemmällä.

Kuva (Antti Liikkanen, reservin lääkintäkapteeni, RUK 122, MPK 159): Ahvenanmaan historia kuvina maakuntaparlamenin aulassa. Tapani Löfvingin henki oli mukana 105 Suomen Talvisodan päivien kulussa

*

PTSD (F43.1) = Traumatilanteen jälkeinen reaktio, jonka ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi kehittyneessä maailmassa on kehitetty hyvin kattava jälkipuinti (debriefing) verkosto, jonka voimavarat on ollut helppo irroittaa mielisairaiden hoitojärjestelmästä, koska terveen ihmisen järkytys on poliittisesti mageempi (seksikkäämpi) juttu kuin mielenvikaisten hoito. Tuo jälkipuintien ja -puijien verkko ei tahdo uskoa millään, että hyvin tehokas vaurion ehkäisy usein on 600 mg Buranaa (tulehduskipulääke) ja 40 mg propranololia (tai jokun muu beettasalpaaja), kun sen sijaan vaikkapa yhdessä isoon (kirkko)saliin kokoontuminen voi olla melkoisen vahingollista monelle onnettomuuden uhrille (15% siitä tosin voi hyötyä)