Omnia mea mecum porto – reppu lakkarissa

Jupiter on Neitsyen tähtikuviossa etelässä, talvimyrskyn ja lauhan sijasta kylmää on -18,8C, tupakalla käydessä ei tuuli käy ylitseni.

Kaksi televisio-ohjelmaa sävytti iltaani.

Waldemar Januszczak  hassuna vaeltajana neitsyttä jäljittämässä renesanssia edeltävässä Flanderissa (Brügge) ja Timo Soini narsistisessa itsesäälissä kylpien Pasilassa (hän on jättämässä laivan, johon hän reppu eväitä täynnään – omnia mea mecum porto – astui vasta laman jo lähdettyä Diginokia-Suomesta, 1996).

Waldemar Januszczakin viesti oli hyvin kirkas ja kulki ”Kahlitsematon renesanssi”-ohjelman osan 1/4 ajan kuvallisestikin selkeänä hänen vanhanaikaisessa matkalaukkussaan, jossa ei ollut pyöriä.

Matkalaukku muistuttaa hiukan niitä, joilla juutalaiset 1944 kuljettivat omaisuuttaan Unkarin pääkaupungista Auschwitz-Birkenau-leiriin härkävaunuissa: Omnia mea mecum porto.

Kun illemmalla 18-vuotias matkailun opiskelija ”Haluatko miljonääriksi”-ohjelmassa häpäistiin julkisesti viimeisen päälle vähän samalla lailla kuin rovaniemeläinen neurokirurgi syssymmällä, minulta pääsi miltei itku.

Tällaiset keskitysleirien uunit ja julkiset häpäistymiset ovat varmaan koko ihmisen (homo sapiens) 70 000 – vuotisen historian ajan olleet suosittua kansanhuvia.

Milloin roviolla palaa kirjoja (Bebelplatzt 9.5. 1933), milloin neitseitä (Rouen  30.5. 1431), milloin taas totuus (7.3. 2017, TV-1, kuntavaalikeskustelu, TV-4, Haluatko miljonääriksi).

Maailma pelastuu, jos 18-vuotias tietää, missä kaupungissa on Muumimaa…vai oliko se Kultaranta. Ihan sama.

Waldemar Januszczakin sanoma on sanomattakin selvä. Jos maailmankartan kääntää väärinpäin (aD 1507), siitä jo löytää Terra Incognitan, saksalaisen Donald-nimisen natsin johtaman Amerikan, mutta Suomi ei kartasta erikseen erotu.

Jos aamun päivitykseni kuvituksena olevaa karttaa kääntää 90 astetta myötäpäivään (clockwise), ehkä 100 vuotta täyttävä valtiomme ja kotimaamme (SVETIA) jo löytyy?

Jos Suomaatamme ei löydy, käännettäköön kuvaa 90 astetta ACW (anticlockwise). Waldemar kokeili kumpaakin tuossa maanmainiossa dokumentissaan (Yle-Teema).

Ehkä tärkein Waldemarin oppi löytyi sivulauseessa Peculum sine Macula (lause löytyy van Eyck´n maalaamasta ja natsien kertaalleen jo ryöstämästä  alttaritaulusta Gentin kaupungista maasta, jossa eutanasia on jälleen sallittu).

Vaikka olenkin mukana elämäni 28:sissa poliittisissa vaaleissa kuukauden kuluttua, kun me poliitikot ratsastamme Jeesus-tarinan mallilla aaseilla (äänillä vaaleissa) kaupunkeihimme, en ole syvällä sielussani enää julistaja sille, mitä puoluejohtajat illalla suorassa lähetyksessä totuuden torvina pauhasivat.

En siksikään, ettei kukaan wannabe-johtajista edes maininnut saati osoittanut sitä, mistä pian on suurin puute ja isoaminen: rauha, pax, peace. SoTehan meillä jo on, kiitos J.W. Snellmanin (1864).

Rauhan haaveeni äiti-Euroopassa on niinkuin tuo Peculum sine Macula (Notre Dame). Tarun enkeli Mikhael (   מיכאל = ”Kuka on kuin Jumala”) vartijanaan ja suojelijanaan.

Tiivistäen, kansainvälisenä naistenpäivänä, Malala Yousafzaita lainaten:

Älä odota, että Sinun puolestasi puhutaan. Sinä voit muuttaa maailmaa itse