Pax – Rauha – Peace

Ihana sää kuunnella keskellä yötä Beethovenin Missa solemnis (Saramae Endich, sopraano, Florence Kopleff, altto, Ernst Haefliger, tenori, ja Ezio Flagello, basso, sekä Clevelandin kuoro ja ork./George Szell)

Michelangelo, jos eläisi (ja miksi ei eläisi?), täyttää tänään 542 vuotta. Hän kertoo tekevänsä veistoksensa siten, että hän poistaa paadessa valmiina olevan teoksen ympäriltä turhan/liian kiven. Kovasti tuo muistuttaa minun elämääni: ydin tulee vastaan kun turha roina poistetaan (viimeksi perjantaina poistui sappirakko, mutta aina vaan useammin katoaa muistoja).

Turha kai kysyä, miksi Erkki Tuomioja pitää rauhanmerkkiä takinkäänteessään. Turha on sitäkin kysyä, miksi Timo Soini, toinen pääkaupunkiseudun raumalainen jaarittelija, jättää militantin Niinistön (yhden niistä kolmesta militantista Niinistöstä) tantereelle, jossa aikanaan sanottiin: ”Joka kynsi kylmeni”.

Vaikka tiedänkin taustat hyvin, kuuntelen kauhulla Agnus Dei – laulua ja olen täysin neuvoton sen suhteen, miten Trump, ISIS, Ahtisaari ja Le Pen voisivat kohdata uuden ajan Wienin kongressissa, joka muistettaisiin historiassa tanssivana, ei sotaisana.

Edessä on viikko 10, joka hyvin usein on elämässäni tapahtunut Ylläksen Äkäslompolon puoleisissa metsissä. Nyt ei varastoissani ole enää sen paremmin suksia kuin monojakaan, vaikka liikunnallisessa muistissani on 1950-60-lukujen tuhansien hiihtokilometrien kaipuu kuukkelien maisemissa.

Vuorolukulainen koululainen lähti aamuisin ennen kahdeksaa kymmenen kilometrin lenkilleen ehtiäkseen pennunhielle haisevana kymmeneksi kouluun, jonka opettajaa hän hiljaisesti rakasti.

Ainahan sitä muistella voi, jos tulevaisuuden hallinta ei rauhanmerkki-Erkkien ja -Niinistöjen maailmassa viehätä.

On toisen avioliittoni 24. hääpäivä. Siinä sitä on ollut, naisella, kestämistä. Mies ei kestä eikä taivu, hän ”tosta vaan” taittuu.

Toivotan vaimolleni Gëtzuar! – niin ne Adrianmeren itärannallakin toivottavat.

Valokuva ”On juhla ja juhannusilta” (Antti Liikkanen)

*

http://areena.yle.fi/1-3932917