Saint David (Dewi Sant)

Molemmat puhelimeni ovat sähisseet pitkin yötä säävaroituksiaan, mutta lehteä hakiessa on pikkupakkanen suojasään tunnelmin. ”Tyyntä myrskyn edellä”.

Walesin prinssillä on tänään juhlat.

Tuo United Kingdomin jäsenmaa juhlii tänään kansallispäiväänsä. Ihan täältä Suomen pohjoisimmasta osavaltiosta iso käsi sinne toiseen käsittämättömää kieltä (saame) puhuvaan kolkkaan Albanian kielellä:

Gëzuar!

Vaihdoin illalla pari sanaa hostiliteetista (vihapuhe tai -kirjoitus). Mietin tuon sananvaihdon jälkeen olinko reagoinut vihaan vihalla vai jättänyt kääntämättä toisenkin posken. Tovin asiaa kaksitoistakuutiossani käänneltyäni päätin, että miettimättä paras. Pelkällä tunteella mennään, koska siten asiasta tulee ”vilpitön”.

Joutuisa kirjoittaja ja runsas, hurjan runsas elämänkokemus antavat aika lailla velvollisuuksia noiden aarteiden käyttämisessä. ”Enks mää sanonu” eli Konstan jälkiviisaus kait on viimeinen tapa saada aikaan läheisissä raivoa. ”Salvatkoon oppini kieleni ja katkaiskoon tieto kynäni” on yhtä lailla huono.

Mitäs sitten tässä voisi? Hoitaa päivän kymmenen potilastaan hyvin, tulla kotiin ajoissa saunaan ja pitää huolta siitä, että päivitykset eri verkoissa ovat mahdollisimman tietorikkaita luuloja ja vihaa välttäen.

Sitten, aikanaan, hiipua hiljaa pois.

Kuva (Ukko Liikkanen): 49ers voitti, God save the Queen (PTintti @Wembley)

*

Päivän hauska uutinen jäi tällä kertaa iltaan, kun poikkean hakemaan Uusi Rovaniemi – lehden lumen peittämästä postilaatikosta. Lehti etsii Rovaniemen parasta ravintolaa, mutta ei mainitse ehdokkaissa kahta parasta: ”Kunnaksen Kennel” ja ”Torikeidas”. Kumpainenkin gourmet´a vailla vertaa.

Lehden välissä on Pääsky, joka kotiin jaettava seurakunnan osalle ilmainen, osalle vain maksuton tiedotuslehti.

Siinä Räisälän kylän lahja Rovaniemelle tarkastelee pääkirjoituksessaan uutta avioliittolakia (mikä lie viralliinen nimi?) hyvin maltillisesti, ei yhtään ”Kotkan poikii ilman siipii”-tapaan. Hyvä näin. Itse poistuin eilisestä kirkkoneuvoston kokouksesta ennen kuin se ryhtyi tätä asiaa käsittelemään.

Ihan hyvästä syystä.