Ihmisen kokoisia asioita – Human Size

Talven mittaan satamatta jääneet lumet ovat päättäneet nyt tulla alas pilvistään, -9C

80-vuotias tanskalainen sanoo lehdessä, että ihmisen kokoinen talo on  enintään seitsemänkerroksinen, jos kaupungissa on asuttava. Sen korkeammalla asuva jo irtoaa kaupungista jonnekin.

Sama ihminen toteaa autoista, että ne kuuluvat Villiin Länteen.

Mietin tätä.

Korkeimmillani olen asunut kolmannessa kerroksessa, mutta useimmat yöni olen nukkunut maan pinnalla. In The Wild West olen asunut aina. Yli kolmekymmentä autoa olen ostanut, mutta vain yhden myynyt. Se kauppa tehtiin 1970-luvun lopulla.

Tätä kirjoittaessa taustalla soi Mozartin Taikahuilu. Ihmisen kokoinen ooppera, jossa luonto (Papageno) ja valta ottavat mittaa toisistaan.

Tällaisessa ensimmäisen kerroksen ja luokan lumisateen pehmentämässä maailmassa minun on hyvä olla takaisin, kun olen juuri nähnyt Maltan hyvin, hyvin sotaisan historian jäljet ja kuullut itseäni kymmenen vuotta vanhempien ihmisten tuntemuksia niiden keskellä asumisesta.

Hyvin suvaitsevaista kansaahan saarella asuu. 80% kuuluu katoliseen kirkkoon ja se myös tarkoittaa jotain. Kirkossa käydään sunnuntaisin, kun ihmisen pojan liha ja veri ovat todellisuutta öylätissä ja viinissä.

Meillä mietitään, kuka vihkii ketä ja missä tiloissa.

On Matin päivä ja lähetän ajatuksia isoveli-Matti-vainaan perään. Jos olisin ortodoksi, meillä olisi nyt vietettävänä yhteiset juhlat (kolmas nimeni on Johannes). Mattina, sitä jossain sanotaan, karhu kääntää kylkeä. Listaan kuuluu myös urospuolinen ahma, mutta sehän kätkä on jo Inarissa ammuttu. Mistähän ne ampujat sitten saavat petovahinkokorvaukset, lappilaiset ja lappalaiset poronaiset ja -miehet.

Albaniaksi nimipäiväsankarille suunnatut ajatukset voi tiivistää sanaan Gëzuar!

Kuva: Ihmisen kokoinen patsas (Antti Liikkanen)