Kadonnutta aikaa etsimässä

Malta nyt, hiukan ripautteli yöllä, +12C, kirkasta.

Biard kulki Snellmanin valtiopäivien aikaan tulevan Ranskan viimeisen kuninkaan kanssa Olostunturilla päin. Nyt hänen maalauksensa tuosta kulkuretkestä ovat kerääntymässä Rovaniemelle.

Snellman sai aikaan Suomen ainoan ja viimeisen kuntauudistuksen, mutta Ranskaan asti oppi ei kantanut. Siellä on vajaa kymmenentuhatta kuntaa eikä kaikissa ole edes asukkaita.

Ei se mitään, Turkissa kuntia on 90 000 joskin niissä kaikissa on toimiva paikallishallinto. Mikään muu ei Turkissa oikeudenmukaisesti kait tällä erää toimikaan. Vaan mistä sen tietää, jos kansa haluaa presidentistään pitää kiinni. Niin ne amerikkalaiset, venäläiset ja suomalaisetkin haluavat.

Asuinsaarellani on kymmeniä tuhansia pakolaisia vaikka tämä on pienempi pläntti kuin Rovaniemi. Täällä on myös vähän toisenlainen järjestys. Mies määrää kaapin paikan subsidiaarisesti, on yrmeä ja kaikki (yli 80%) uskovat viinin ja öylätin muuttumiseen vereksi ja lihaksi joka sunnuntai paikan päällä. Kirkossa käydään.

Taidan jättää raportit tällä erää tähän, palailen huomisaamuna, mutta poiketkaapa Rovaniemellä katsomassa niitä Snellmanin kuntauudistuksen ajan tauluja. Onhan ne maalattu kunnasta, joka besorgasi Kittilältä kokonaisen tunturin (Pallas) ja jossa asuu Lapin keisari, vastoin omaa tahtoaan sellaiseksi kansan huutama.

 

kuva (Antti Liikkanen): Biardia nuorempia taiteilijatuotteita (Varpusen kirkon kaupungista)