Kätkä ja Kouvo

Skandien alkuvoimallaan aiheuttama föhntuuli laantui, -5C. Aamukone etelään etuajassa.

Luvun alla olevassa kirjassa (Pekka Kuusi: Tämä ihmisen maailma, 2.0 eli ”Sapiens Ihmisen lyhyt historia”) kerrotaan muuan näyttöön perustuva lukusarja.

Kaikkialle mihin homo sapiens 70 000 vuotta kestäneen laji-elämänsä ja -historiansa aikana on saapunut on kaksi muutosta tapahtunut välittömästi ja ”epätieteellisen” nopeasti. Suuret nisäkkäät ja sapiensia vanhemmat ihmisen miljoonia vuosia elossa pysyneet homot ovat kadonneet. Kansalaisaloite.fi mukaan?

Lajien synty on hidas prosessi, mutta niiden katoaminen on nopeata. Kymmeniä tuhansia lajeja häviää tämänkin pallomme pinnalta vuosittain. On kadonnut paljon ennen  ihmistä, suorastaan miljardien vuosien aikana. Elämä Telluksella lie kolmisen miljadin vuoden mittainen tarina, kun tämän tiedossa olevan univesumin ikä on nelisentoista miljardia vuotta. Big Bang!

Lappi, 180 000 ihmisen maakunta, oli nuoruudessani ihmisen paikka. Meitä oli enimmillämme reilusti yli 210 000.

Lapin kunnista tunnetuin taitaa Rovaniemen jälkeen olla Kittilä. Särestöniemen ja Palsan, mutta myös Levin ja Sirkankylän kunta. Nyttemmin niin kultakaivos kuin kuntalakikin ovat kittiläläisiä.

Kunnan vaakunassa on tämän päivityksen otsikon eläin ja kunnassa on kultaisen kätkän palvelulaitos.

Aamun opetus?

Kun Lapin maanteillä porot, nuo ikä- ja nimiloput, yli 150-kiloiset, porokisoissa kultaa ja kunniaa tuovat kantavat vaatimet, saavat rauhassa saalistaa valtateillä 21 ja 4 ihmisiä (porokolareita vuodessa tuhansia ja taas tuhansia), saa ihminen puolestaan saalistaa kätkää, kouvoa (ursus arctos) ja koiraa (canis lupus), koska jo 70 000 vuoden aikana on havaittu, että häviävät ne, suuret nisäkkäät. Saalistipa niitä tai ei. Kissalla (lynx lynx) sama koiran juttu: jäljet katoavat erämaasta joiun sanojen tavoin: ”Mihin ne katosi ne Lynxin jäljet…”

Päivän kevennys:

Kun Tarzan lasten arvoituksen mukaan näki norsujen tulevan Hannibalin ohjastamana vuorten yli, hän, arvoituksen oikean vastauksen mukaan, sanoi: ”Norsut tulevat vuorten yli”.

Puunilaissotien aikaan norsuja eli maailmassa muutamia kymmeniä lajeja. Nyt kaksi.

Norsut eivät enää pitkään tule vuorten yli”, mutta toisaalta Tarzan oli mielikuvitusta niinkuin sekin, että Marsissa olisi elämää (kirjailija sama: Burroughs).

Kuva: Hilkka Liikkanen (blogisti etsimässä elämän, suurten nisäkkäiden ja Tonavan lähdettä Tovavan lähteeltä, ”Donauquelle”)