Steinmeier, Schulz & Bach

Kuu lähes täytenä herättää föhntuulessa lämmeneeseen säähän. Radiossa Itzhak Perlman käy läpi Johann Sebastian Bachin viuluosastoa (Sonaatit ja partiitat) vielä kun aamukone Arktikumilta maailmalle lähtee ajallaan. Perjantai-aamusta alkanut pieni hiihtolomani on viimeisessä, neljännessä aamussaan.

Talvisodan 105 päivää, 77 vuoden takaa, ovat jälleen takanamme kuukauden kuluttua.

Tuota pientä hiihtolomaa edelsi oppitunti maailman ja Euroopan asioista. Siinä oli viisi kärkeä: Zipras Kreikasta, Recep Tayyip Erdoğan Turkista, Brexit-Trump Atlantin keväästä, energia&ympäristö Kiinasta, Afikasta ja Arktikumilta sekä hännänhuippuna Vova-Putin Lättien Venäjältä.

Meidän ei tulisi siirtää velkojamme lastenlastemme lasten maksettavaksi”. Vaikka omat isoisoisämme ja -äitimme näin tekivätkin? (Adolf, Josif, Hirohito, Eleanor, Ike, Mannerheim, Winston & al)

Viikonvaihteessa tuosta oppitunnista viisastuneena kaksi nimeä nousi yli muiden: Frank-Walter Steinmeier ja Martin Schulz.

Kuinka monessa maailman maassa onkaan parhaillaan noiden valkotukkien kaltaisia edeskäypiä? Miehiä, jotka eivät meikkaa ja naisia, joiden make up on hyvin, hyvin ohut.

Maailmanpolitiikan oppitunnin tähtituote viime viikolta on Jyrki Katainen. Hän on ikäänkuin huomaamatta, esimiehensä alkaessa hiipua, nousemassa kastiin, josta poistutaan vain kuolemalla. Siihen taas tuo Pöljän pysäkin tähti, Katainen, on liian nuori, mutta esimerkiksi Trump ja Putin eivät ole: he alkavat lähestyä ikää, jossa noutaja jo vähintään vilkaisee silmäkulmastaan ohimennessään.

Poikkesin illalla nauttimassa aitoa, huippulaatuista elokuvataidetta, jota kotikaupungissani nyttemmin on tuoreeltaan saatavana.

Moonlight.

Tuo elokuva kertoo miehen kehityksestä. Enempää ei ole mielestäni syytä asiassa ohjata vielä sitä näkemättömille. Maininnan ansaitsee, että työpaikka- ja koulukiusaus-friikeille voi tarinasta jotain vettä myllyyn kertyä.

Oma 70 vuottani, josta viimeiset 10 vuotta on luettavissa tältä blogialustalta, ei isommin poikkea floridalaisesta, mustien yhteisössä tapahtuneesta. Ainakaan ydinasioissaan.

Elokuvataiteen ystäville katsomis/nauttimis/havaitsemis-suositukseni, mutta parisuhdemoralistit ja jakkupukuiset: ei kannata vaivautua.

Kuva (Antti Liikkanen): Kouluneuvos, lyseonrehtori ja miehen oivaltaja Helvi Hongan patsaan paljastus missä ja koska tahansa maailmassa: Aina heitä löytyy, jotka osaavat  ”miehen tien” ja sen ohjannan perusteita. Matemaatikkoja.

2 kommenttia artikkeliin ”Steinmeier, Schulz & Bach

Kommentointi on suljettu.