Sette Pazzo Dalegare

Maa järisee, pakkasta on seitsemän ja Suomen Kuvalehden alla ruokapöydällämme on Seiska-lehti.

Jokainen meillä käynyt kaivaa sen sieltä ja lähtee vessaan lukemaan sitä.

Ydin, Kanava, Parnasso ja Talouselämä ovat saaneet arvoisensa kaverin: tilasin lehden ihan virallisia kanavia pitkin ja maksoin tilausmaksun. Tosin vain kolmeksi kuukaudeksi.

Jokainen lehtineekeri kysyy nyt vastaantullessa:

Ethän lähde enää vaaleihin, ethän”.

Olen hymyillyt arvoituksellisesti kuin Leonardo da Vincin Mona Lisa enkä ole vastannut.

Niin teen edelleenkin ja lähden kuntavaaleihin ehdokkaaksi. Seitsemännenkö kerran? Ehei, kyllä tästä voi tulla nonetti niinkuin Heikki Kinnusen Popsi-nakkimainoksessa: ”Montako söit?” – ”Yheksän!”

Italia on ihmeellinen ja outo maa. Erilainen kuin Kreikka, Espanja tai Portugali. Aivan erilainen kuin Kroatia, Albania, Slovenia tai Itävalta.

Brysselistä torstaina palatessani vieressäni Airbus 321:ssa istui toskainalainen (Tuscan) viinikauppias, joka ei osannut englantia. Siitä huolimatta onnistuimme ymmärtämään toisiamme hyvin monimutkaisissa ja vaikessa asioissa. Kuten mafia, Leonardo, viinin jatkaminen jäähdytysnesteellä, psykiatristen sairaaloiden lakkauttaminen, Aldo Moron ja Caesarin salamurhat, maaliskuun iduksen ja Pisan tornin salaisuuskin selkenivät.

Vein tuon vierustoverini perheineen lentoasemalla odottaneella autollani hotelliin Ounasvaaran juurelle ja mietin hissukseen, miksi Italia ja 27 (-1) muuta EU-maata ovat niin erilaisia kuin Lappi tai Kittilän vt kunnanjohtaja. Miksi Särestöniemi on niin erilainen kuin Leonardo, vaikka he ovatkin aika lailla samannäköisiä.

Lauantai-aamun päivitykseni ”pazzo dalegare”-käsite tarkoittaa suomeksi ”pähkähullu”.

Sitä termiä me toskainalaisen (Tuscan) viinikauppiaan kanssa keskustellessamme nauraen viljelimme niin paljon, että kanssamatkustajat lentokoneessa alkoivat jo vaivautua.

Mutta niin se vain on: jokainen talossamme lukee huusissa Seiska-lehteä, mutta vain minä edes yritän lukea Parnassoa sängyssä.

On siinä aika lailla eroa.

kuva: Antti Liikkanen (italialaiselta eli apenniinilaiselta tai espanjalaiselta eli pyreniinilaiselta maanjäristysalueelta 2016)