Pelosta uteliaisuutta – From Fear to Curiosity

Viidessä plusasteessa sataa.

30 vuoden poliitikon taipaleeni aikana en ole tavannut niin pelokkaita päättäjiä kuin Brysselissä eilen iltamyöhällä. Yhtä paljon pelkoa muistelen kokeneeni 1960-luvun alussa, kun Sikojen lahdella taisteltiin. Se oli ennen uteliasuudeksi pelkonsa vaihtaneen John F Kennedyn ampumista. Kun DC-3 – lentokone matkustajineen tippui ensin Koivolahdella, sitten Maarianhaminassa. Kun Suomessa kuoli liikenteessä 1300 ihmistä vuodessa. Kun kissat laitettiin Suvikultaan ja Suomen armeija siirtyi voin syöntiin.

Jokainen kynnelle kykenevä skribentti elää nyt pelosta, Stephen Hawkingia myöten. Jokainen lobbari missä päin palloamme tahansa kirjoittaa laskunsa asiakkaidensa pelon, ei uteliaisuuden lisäprosenteilla.

Mitähän tässä nyt sitten pelätään niin paljon, ettei enää uteliaaksi äidytä?

Psykiatrina minun pitäisi tietää, kuinka uteliaisuus muuttuu peloksi, mutta vielä tärkeämpää olisi osata muuttaa pelko uteliaisuudeksi.

Sen toki osaan, yli 60%:n todennäköisyydellä.

Mutta että poliitikkona osaisin vaihtaa pelon uteliaisuudeksi, kun elämäni kaksi tulenkantajaa ja vanhempaa poliitikko-psykiatria, Ilkka Taipale ja Claes Andersson, jo heittivät veivinsä saattohoitokotien nurkkaan.

”Pitäkää veivinne” he huudahtavat lamapoliitikkojen Viinanen ja Seppänen johtaessa kuoroa ja eduskunta tekee työtä käskettyä, vaikka paljon, paljon tähdellisempiä toivon lähteitä olisi nyt juuri hakusessa.

Minä lupaan Teille, arvoisat vieraani, että kerron heti, kun oivallan, kuinka pelosta tulee uteliaisuutta. Tai kuinka voisi tulla.

Laitan  message-viestin hyvän matkan toivotuksin pojalleni ja hänen vaimolleen, jotka ovat näillä minuuteilla palaamassa Ugandaan käsittelemään omia pelkojaan krokotiilien, leopardien, sarvikuonojen, simpanssien, gorillojen, vihreiden mambojen ja muiden diktaattoreiden sekä Etelä-Sudanin naapureiksi.

Ehkä se olisi siinä?

kuva (Antti Liikkanen): Ugandanmatkaaja ja veljensä Leijonanmieli maailmojensa rajapinnoissa

Yksi kommentti artikkeliin ”Pelosta uteliaisuutta – From Fear to Curiosity

Kommentointi on suljettu.