Antti Tuisku – IMAGE/kuva

Lauha viikonloppu alkaa. Päivityksen kirjoittamisen ajan Radio Yle 1 lähettää Mahlerin viidettä sinfoniaa.

Vuosi tai kaksi sitten tilasin Helsingin Messukeskuksen Kirjamessuilla Image-nimisen lehden. Tilasin lehden siksi, että Harri Sirola kirjoitti siinä itsemurhista ennenkuin hänet aika tökerösti tapettiin sillä.

Lehti on älymystönuorten Kanava, Parnasso, Ydin ja Suomen Kuvalehti. Siinä on sekä tarinoita että älähdyksiä, joita nauttiessa pitää tietää, mitä eroa on Bodeaux´lla ja Mosel-joella. Sellainen tieto ei ole lainkaan mahdollista, joten lehden lukijan täytyy tietää mahdottomia.

Pulma on samanlainen kuin tämän blogini, Arktisen puskurikapasiteetin lukijalla. Pitää osata termit ja niiden salatut tarkoitukset ja pitää omistaa pikkusormi, jota voi (juurikin) pitää pystyssä Fazerilla kahvia (latte) hörppiessään. Pitää tietää, ettei Erottajan Essoa ole olemassa. Ei ole ollut 1970-luvun jälkeen.

Uudessa Image-lehdessä on monisivuinen tarina Rovaniemen suuresta pojasta, Antti Tuiskusta. Koska jotenkin tunnen kaverin siinä kuin Sime Yliaskan ja Lordinkin, luin jutun aika tarkasti ja osin kahteenkin kertaan. Tulipa ikävä Donald Trumpia ja Timo Soinia, jotka käyttävät kieltä, jonka osaan kääntää. Olenhan lukenut kirjan Big Brother (George Orwell: 1984). Pitää osata lukea paradoksien, kynismin, nihilismin, sarkasmin ja eräiden muiden kryptismien läpi, vierestä, ohella ja välistä.

Tuo kirja on USA:ssa nyt bestseller sekä Amazon.com´n että kustantajan iloksi.

Eräs läheiseni pitää Antti Tuiskusta. Niin minäkin. Mutta minä en pidä hänen musiikistaan. Pidän siitä, että hän kuuluu joukkoon, joka Jari Tervon, Nätti Jussin, Jorma Eton ja Sime Yliaskan kaltaisella tavalla lisää Lapin älyllistä, tunteellista ja luovaa houkuttelevuutta sellaisille ihmisille niinkuin minä.

Näin saamme Lappiin ihmisiä, jotka haluavat tehdä työtään, maksaa verojaan ja viedä viestiä eteenpäin, jotta muutkin innostuisivat poikkeamaan ja joskus jäämäänkin, mutta eivät tuhoamaan (”Wir waren Freunde”).

Imagen tilauksen taidan kuitenkin perua. Ehkä minulle Kanava, Ydin, Suomen Kuvalehti, Parnasso ja Uusi Rovaniemi ovat ihan riittävästi. Vaimo lukekoon Lapin Kansa-, Helsingin Sanomat- ja Hyvä Terveys – lehdet.

Aamukone lähti viemään väkeä Eurooppaan 20 minuuttia myöhässä. Kiire tulee jatkolennoille haluaville.

Fingerpori luettu, mutta ei ymmärretty (Lapin Kansa 27.1.)