Age of Ghosts – Olkiukkojen aika

Lauha pakkanen, postilaatikon kannella pari cm lunta, lisääkin tulee. Vantaalle lennetään 1/3-tunti jälkijättöisesti.

Aamun Alma-lehden toimittaja on valinnut violetein kirjaimin painettavaksi  (s o3) lauseen:

Miettikää eläkeläiset ja ne, joilla iän puolesta olisi mahdollisuus jäärä eläkkeelle, miksi olette töissä?  Onko ahneutta, tyhmyyttä vai luullaanko suuria?” nimim ”nautitaan”

Lehden mielipideosaston viesti tuli perille ja kolahti. Kuukauden viimeinen, 9. päivystys loppuu 24 tunnin kuluttua. Ehkä työn tilaaja, pian organisaatiohautuumaalla rauhassa lepäävä sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (”oikeushenkilö”) kertoo, miksi nimiloput ahmatit ovat töissä sen uumenissa?

Mie en kerro.

Kuljin vaimon kanssa Kittilän – Inarin välistä maatietä Karvaselän kämpän vaiheilla, kun vastaan tuli aave, ghost. Sillä oli asiaa. Se ratsasti hevosella, joka ilmeisesti oli Kustaa III:n ajan Armfeldtin ratsu. Harmaa. Yritin saada Lapin yliopistoa määrittämään tarkemmin, mistä on kyse, mutta asia ei siitä sen pidemmälle edennyt.

Kyseessähän on NON-REM-uni-vaihe, koska silmiä availlessani huomasin peitteen olevan tuhannen mutkalla ja tyynynkin märkä. Mutta oli siinä unessa puolensa. Se etsi vastausta kysymykseen, jota olemme pienissä piireissä pohtineet: joko olisi aika luottaa nuoriin niin paljon, ettei enää 70 vuotta täyttäneiden tulisi pyrkiä kylän, kunnan, maakunnan, valtion tai EU:n tehtäviin. Muista maailmanlaajuisista organisaatioista puhumattakaan.

Vastausta etsii myös tuo samainen aamun lehti etusivullaan (A2), sama lehti joka toivottaa eläkeläiset hornan tuuttiin työelämää sotkemasta. Amerikassahan valittiin juuri 70-vuotias ruoriin ja Suomessa vuoden kuluttua on edessä ihan sama juttu. Idän ihmeet, Xi ja Putin, joutavat hekin pian ukkokotiin. Ja jos samaan aamun lehteen on luottamista, ei heitä sieltä pidä päästää kauppaankaan (s 02), jollei kauppiaan kanssa ole etukäteen sovittu, että saavat ottaa mitä haluavat ja lasku laitetaan jälkikäteen. Edunvalvojalle.

Mistäs me sellaiset löydämme. Minulle, Trumpille, Niinistölle, Putinille, Xi´lle ja muille riittävän hölmöille, vallastaan ja työstään kiinnipitäville olkiukkojen ja aaveiden suurkuluttajille. Tai ehkä tarkemmin ajatellen: Olkiukoille ja aaveille.

Käväisen joskus kansainvälisten ja visuiksi tietämieni vedonlyöntitoimistojen sivuilla katsomassa, mistä nyt pistetään potti nokkiin. Joskus itsekin pelasin LFC:n häviön puolesta ja voitin jonkun kympin. Nyt siellä mietitään, ”Karvaselän kämpän vaiheilla”, kestävätkö edellä mainitut olkiukot ja aaveet elossa virkakautensa loppuun asti. Kertoimet ovat hyvin, hyvin paljastavia.

*

https://fi.wikipedia.org/wiki/Olkinukke