Lonely Star, Raider on the Sky

Illalla on sauna, jossa vaimo pesee selän. En mielelläni mene saunaan yksin, mutta kaikkiin muihin paikkoihin menen. -12,2C, eteläisellä ja mustalla aamutaivaalla Jupiterilla ei enää ole kuunpuolikasta seuranaan.

Erityisesti aamuisin olen issesseni, kun on aika päivittää tarina kertomaan ja luettavaksenne.

Eilisiltana olin seuraamassa poliitikon ominaisuudessa ja kutsuttuna joukkuepeliä.

Ennen alkuvihellystä istuin nurkassa soppaa särpien, kun kyläpäällikkö kysyi, saako murjottajan seuraan liittyä. Emme puhuneet mitään, ei ainakaan merkittävää. Katsomossa löysin paikan, jossa ei tarvinnut keskittyä kuin olennaiseen: peliin. Kavahdin sosiaalista hyrskettä, joka puhkesi erätauolla ja poistuin kotiin, jossa ei ollut muita.

Perheenisänä ruuhkavuosina nautin tavattomasti pienessä normandialaisessa mökissämme kun tihrustin matka-televisiosta  Tour de France´a tunnista tuntiin, viikosta viikkoon. En ”pelistä” mitään ymmärtänyt, mutta katsoin, katsoin ja katsoin.

TV-1 on lähettänyt jonkin aikaa helikopterista kuvattua Suomea. Että mie nautin. Kukaan ei puhu, kysy tai selitä.

Olen istunut autossa, lähinnä ratissa, yli 4 miljoonaa kilometriä. 80% ajasta olen istunut yksin ja antanut katujen, teiden, polkujen ja risteysten jäädä peräpeilin taa. Olen autoilijana peiliinkatsoja, myös siihen kartanlukijanpuoleiseen sivupeiliin. Kuuntelen Radio Yle 1 kotimaan ajourilla, mutta takana on myös pitkiä jaksoja Lapin Radiota, Radio-Mafiaa ja nuorukaisena keskipitkiltä aalloilta Radio Luxembourgia.

Kirjaa lukiessa ja vessassa istuessa saa olla kuninkaallisesti, keisarin tavoin ja luokastaan ulos ajettuna ihan rauhassa.

Miksi näitä nyt luettelen?

Siksi, että olen niinkuin valtava osa suomalaisista, eurooppalaisista ja homo sapiens – lajin elossa olevista. Eino Leinon sanoin ”yksin oot…”

Nyt ne, joiden pitäisi keskittyä hädässä todella olevien auttamiseen, ovat ryhtyneet sen hädän ehkäisemiseen yksinäisyydestä moralisoimalla ja siitä neuvomalla, miten se vältettäisiin. Yksinäisyyden ehkäisy on niinkuin ehkäisisi Trumpia ja Putinia vallan  aattona, päivänä tai Nürnbergin krapulassa.

Tour de France, Suomi-100, VT 4/E-75, Airbus 319 paikka 3F.

Vain jumalat seuranamme. Tai, niinkuin eräillä, Lutherin, Franciscuksen, Aatamin, Pirun, Pontius Pilatuksen, Allahin, Buddhan tai EKP:n jumala/Jumala.

Onneksi siellä katsomossa oli kolkka, jossa oli tyhjä tuoli vieressä ja takana, edessä pleksi ja toisella puolella betonia, paljon betonia. Peli oli lähtiessäni 3-0, mutta päättyi 5-0.

Ensi tiistaina olen tunnin-parin verran stagella, muutaman kymmenen tai sadan ihmisen keskellä. Vastuutus on: ”Johda peliä”. Pyysivät minut, kun tietävät, etten kehtaa enää laskua tehdä tai kokouspalkkioita kuitata. ”Kun ei se hyövää”. Lupasin, kun tiedän, että ne ovat yksinäisimpiä hetkiä.

Elämän saarnastuolit. Arktisen puskurikapasiteetin kirjoittamisen tuokiot.