Jumalten sauna

Kumma juttu, että talvella tulee pohjoisessa lunta ja on pakkasta.

Tänään vietetään suomalaisen sanomalehden syntymäpäivää ainakin Vaasan keskussairaalassa: Tidningar Utgifne Af et Sällskap i Åbo. Merkkipäivänään Poro-Alma on matkoilla tai VES-vapaalla, riippuen tarkastelukulmasta, joten myöskään Erkkoa ei postilaatikkoomme jaeta (HS).

Eräs ministeri poltteli hihojaan maakuntien määrää ja yksityisiä, mm vakuutusyhtiöiden ja macaolaisten omistamia sairaaloita palapelinä askaroidessaan.

Jeesuksiako te luulette olevanne”, tuo Hollolan viisas kivahti lähellä olevalle lääkärille, ei tuomarille.

Vastaus tuli nopeasti: ”Jumaliksiko luulit?”.

On luterilaisten sapatti – juutalaisilla, noilla jeesuksettomilla, se oli eilen.

Sapattina Mooseksen mukaan Jumala lepäsi raskaan luomistyön päälle. Minun sielussani kehittyneen narratiivin mukaan ”ei olisi pitänyt”.

Luoja oli luonut raakaversion ihmisestä kun hän huomasi, että Lauantain toivotut  (81v) oli taas kuunneltuina ja lauantaisauna on lämmin. Hän jätti ministerin, puoluejohtajan ja diplomi-insinöörin tekemisen kesken ajatellen sitten illemmalla, Uutisvuodon jälkeen, lopettelevansa työnsä. Mutta niinkuin aina, se homma jäi ja sitten olikin jo sunnuntai: ylityökielto, kiky-sopimus ja työsuojeluvaltuutetut.

Julle jätti ihmiseen asentamatta sulakerasian, joita hänellä varmasti olisi ollut ulkovaraston takanurkassa vaikka lampaiden kedolla syödä.

Nyt tämä psykiatrin työ on viidettäymmentä vuoden aikana ollut rankkaa juuri siksi, että ihmiseltä puuttuvat proput. Aina tahtoo palaa hiha, päre tai sielunsäätöpöytä. Usein piuhat lakkaavat kestämästä ”viidelta saunaan ja kuudelta putkaan” – viikonpäivänä.

Jatkan päivystämistäni huomisaamuun asti ja mietin, olisiko mitään keinoa saada jälkiasennuksena niitä sulakkeita myös ihmiseen, ei pelkästään autoon, veturiin, laivaan, avauusrakettiin ja lentskariin.

Sitä miettiessäni jätän arv lukijoilleni ja ministerille Hollolasta neuvon.

Jos oikein alkaa sattua sieluun, kannattaa hetkeksi pysähtyä. Sitten kannattaa laskea mielessään seitsemän peräkkäistä sisäänhengitystä. Sitten kannattaa laskea mielessään yksitoista perättäistä uloshengitystä.

Vasta sitten kannattaa avata suunsa, twitter-tilinsä, facebooksivunsa tai kastaa sulkakynänsä mustepulloon.