Turva – Luottamus – Safety – Trust

Parahultaisesti pakkasta eli alle kahdeksan, aamun lehdet lusittuna ja aamuhartauteenkin vielä tunti aikaa. Lumihiutaleita hiljalleen sataa maahan lumivalkoiseen.

Vuodenvaihteessa moni tieto-pilvi-alusta pyytää uusimaan turvalukujaan. Samalla tulee mieleen, mitä muuta turvaa pitäisi uusintaa.

Pian 3400 päivitystä tässä juonteessa takaa, että arktinen puskurikapasitoija ei enää pääse piiloon tai pakoon. 32 eri maasta on jo poikettu ja yhä useammin oikeassa elämässä tai muilla saiteilla tulee palautetta. Täällä ei niinkään.

Ihmisellä on muutama hänen eläimen (homo sapiens) luonnostaan pääteltäviä ja tutkimuksin todistettuja turvalukuja. Ensimmäinen on yksi. Yksikään toinen ei voi korvata Sinua. Seuraava on neljätoista. Yli neljätoista ihmistä, vaikka olisivat jarisarasvuo- tai esasaarinen – neroja, ei kykene koskaan yli 50%:een empatiaan – eikä halua. Viidestoista vie koko ryhmästä sisäisen luottamuksen ja synnyttää kaikille viidelletoista perusparanoian (”mitä tuo minusta ajattelee” tulee tärkeimmäksi).

Seuraava turvaluku on 150, joidenkin mukaan 300. Se on sellaisten ihmisten luku, jotka voivat rauhan ajassa ja yhteisöään hioen tehdä asiat yhdessä ”me”-identiteetin yli 50%:sti vallitessa.

Korkeampia turvalukuja ei ole eikä saavuteta kuin sattumoisin tai äärimmäisessä hädässä, kun koko lajin (homo sapiens) identiteetti uhkaa kadota. Mutta että näin olisi, siitäkään eivät miljoonaa Itsenäisyyspäivän kättelyä koko kolmetuntisen hievahtamatta seurannutta pääse minkäänmoiseen konsensukseen. Kaksi miljoonaa ”ei niin tarkasti”- seuraavaa keskittyy miljoonan hievahtamattoman mollaamiseen kaikin mahdollisin tavoin.

Huomenna alkavat Helsingissä Lääkäripäivät 2017. Kun aloitin itse lääkärin ammatissa, osallistuin tuohon koulutukseen. Silloin lääkäreitä oli peräkanaa turvaluvun osoittama määrä ja oma turvalukuni oli 7996. Nyt meitä on liki neljä kertaa enemmän ja turvaluvussanikin on lisänumero sekä edessä että perässä. En siis osallistu Lääkäripäivät 2017:een, koska minulla on sekä tänään, huomenna että ylihuomenna töitä liikaa. Oma lapseni toki osallistuu samassa paikassa sitten viikon kuluttua: Matkamessut ( http://www.pieceof.ug ) Silloinkin minulla on töitä: päivystän 1/3 Suomen kokoista laania.

Ei Ehi”.

Koska pankit ovat päättäneet, että paras turvaluku on neljä, sitä voisi miettiä. Aleksis Kivi ehdotti seitsemää. Suurin osa turvaa ja luottamusta takaavista työalustoistani ehdottaa 6-12-algometrin turvasanaa.

Yhden turvaluvun  R6V8X7 vaihto toiseen UOM9M5 ei vaadi kuin kaksi klikkausta. Toinen A(H3N2) vaatii jo tosi hyvää tuuria. Nyt sitä ei Euroopassa ollut.

Kun nyt olen ollut jo useamman vuoden puolisoni kanssa kotona pääasiassa kahden, mutta en yksin, on siinäkin oma juttunsa. Kuinka päin WC-paperi on telineessään, miten päin takkapuut ladotaan kottikärryyn tai minkä verran nainen tai mies tarvitsee toistaan tai jossain ehkä piilevää todellista ystävää. Siis sellaista, joka/jolle on valmis kätkemään salaa kaadetun hirven niin hyvin, ettei vallesmanni tiedä sen päältä päivittäin hiihtävänsä.

Tuo viimemainittu turvaluku on yksi. Plus Miinus.