Uusi Rovaniemi ja Suomi

-11,1 on soma pakkaslukema näin toisena päivänä sadatta vuotta.

Postilaatikosta löytyi yksi lauantain lehti ja kaksi maanantaista. Tartuin ensimmäiseksi lauantaiseen, koska jokin järjestys ja roti sitä pitää olla.

Uusi Rovaniemi on osa omaa henkilöhistoriaani rovaniemeläisessä ja lappilaisessa julkisuudessa niinkuin on Lapin Kansa ja Armi Harju. Nuo olivat ne, jotka pyysivät minua kirjoittamaan kolumneja juuri silloin, kun elämä oli olevinaan vaikeimmillaan. Vanhempani olivat kuolleet, liittoni karilla ja poliittinen rälssi imaisi sisäänsä tielle, joka edelleen vilisee lähes tuntemattomana jalkojen ja autojen alla.

Kolumnejani noissa lehdissä ilmestyi yhteensä yli tuhat ja kolumnistin tyylini kehittyi aina vain kryptisemmäksi, mutta muuttui 10 vuotta sitten painetusta sanasta digi-taivaaksi ja yksityistyi Arktiseksi Puskurikapasiteetiksi ja 3400 päivitykseksi.

Uusi Suomi oli lapsuuteni lehti. Siitä löysin 1950-luvun alkupuolelta alkaen sen, mitä Kouvolan Sanomat, ”Piski”, ei kyennyt kirjailjoiden Rolf Arnkil ja Unto Seppänen toimesta tarjoamaan. Opin kolumnien ystäväksi, mutta novelleihin se ei johtanut vaan haasteeksi, mutta ei ehkä kyvyksi 2010-luvun lopulle tultaessa sanoa sanottavansa selvästi ja lyhyesti. Niinkuin Flash Gordon, Vihtori, Klaara, Nalle, Pingo ja Pelle. Nyttemmin Jari, Karlsson ja Fingerpori.

Asiat arvojärjesytykseen:

  1. omat lapsuuden ja nuoruuden almanakat, jotka Simo-Vaari 1966 hävitti
  2. Salaneuvos  Ferdinad Sauerbruchin ja Mauri Sariolan Pekka Peltonen-kuvaukset lääkärin työstään
  3. oman nuoruuden käsin kirjoitetut päiväkirjat, vuoteen 1999 asti
  4. Uusi Rovaniemi, Lapin Kansa ja Helsingin Sanomat
  5. Kirjahylly, täynnä luettuja kirjoja ja MMM 1951-2017

Arvot asialliseen järjestykseen

Jos et huomaa ja arvosta itseäsi, ei Sinusta ehkä ole arvostamaan muita tai sellaisia arvoja, jotka matkan varrella ehkä osoittautuvat toimiviksi ja ”sen arvoisiksi”.