Concorde-keli

+2,2C, vettä tulee kuin aisaa ja aamukone lähtee viisi minuuttia myöhässä karkuun rasistisesta, ulkomaalaisia 80%:sti pelkäävästä, niiden (kiinalaisten, muslimien, saamelaisten ja virusten) saastuttamasta Lapista.

32 vuotta sitten sää oli juurikin samanlainen. Kun kolme nuorinta lastamme olivat vain aikeita ja kaksi vanhempaa ihailivat lentskareita yli kaiken, se tuli alas: Concorde joulupäivänä. Elisabeth II:n  virallisena jouluna. Matkassaan sillä oli 82 Dickensinsä huolella lukenutta brittonia. Elisabeth (s. 1926) kruunattiin hallitsijaksi samana vuonna kun Armi Kuusela (s 1934) miss Universumiksi.

Dickensin (GB) ja Anderssenin (DK) joulu ovat ihan eri asia kuin Rovaniemen teatterin (FIN) joulunäytelmän joulu,  jos kohta kaikissa kuolee lapsia.

Ehkä joku Concorden matkalaisista oli suorastaan neekeri, mutta silloin sellainen kuului Astrid Lindgrenin Peppi Pitkätossun ja Blombergin suklaapusujen maailmaan hyvinkin sallittuna asiana.

Fazerin lakupötky, muistattehan.

Nyt nämä samat tummat ajelevat Nizzan rantakadulla ja Berliinin keskustassa rekka-autoillaan väkijoukkoihin ja me valkoiset tapamme heitä supertarkoilla ja -kalleilla pommeillamme sairaaloihin ja lastentarhoihin aleppoissa. Eikös se Helsingin ylipormestarillakin ollut jäljellä rahoja Alepasta? Vai taasko tässä menee riisipuurot ja kauravellit sekaisin.

1984 joulupäivän aamuna perheeni (ei, ei vaimo, mutta pojat ja mie) oli kaatosateessa autossamme hyvin hitaasti etenevässä jonossa Rovaniemen lentoasemalla (+2,4C). Alla oli nastat viimeistä talvea, joten pysyimme tiellä. Mukana oli 12 000 muutakin rovaniemeläistä. Concorde tuli. Concorde meni. Sitten se putosi. Kotikentällemme Charles de Gaullessa.

1950-luvulla sitten sama juttu. Armi Kuusela voitti miss Universum-tittelin, sai palkinnoksi valkoisen, tuoreesti romuttamansa auton ja tummaihoisen puoli-neekerin (Gil). Kun Armi ja Gil sitten lähtivät kiertämään omalla junallaan ympäri Suomea, olin taas jonossa. Siellä ne istuivat, salonkivaunun valkeissa nojatooleissa Kouvolan ratapihalla ja puolikarjalaiset kymäläiset kävelivät vaitonaisina ohi. Idän ihmettä ja Muhoksen mimmiä ällistellen: Armi tulee, Armi tulee, mutta eiks toi ole se Peppi Pitkätossun neekeri-sukulainen? Sieltä Tyynen valtameren autiosaarelta?

Niin, sää on aina ollut samanlainen, vaikka jää arktiselta onkin vähentynyt, kun sen pitäisi lisääntyä. Pakistanissa taas, josta berliiniläisiä tusinan mustalla rekalla tappanut ”isokokoinen, mutta pahatapainen” on kotoisin, jään sulamisen myötä vesi valtameressä alkaa nousta. Vai oliko se Biafra? Tai Bangla Desh.

Mistä noita kaikkia muistaa. Eikö se ole pääasia että Donald Trump tykkää suomalaista, kun ”ne ovat niin hyvä kansa”. Erityisesti perussuomalaiset.

*

Lisää asiasta:

Toivo K. Keranto: ”Kaunotar katoaa kauko-itään” (Kivi, 1953)

Risto Karlsson: ”Armi tulee, Armi tulee” (WSOY 1999)

(lähimmästä divarista niitä saa, jos sellaisia enää on – neekereitä ei ole)

*

Muuten, jouluviikon aamuhartauksissa saarnaa YLEssa pannassa oleva Yle-Leaks.

Tuttu televisioista, mutta ei enää sieltä vaan Kalliosta. Siis sieltä, missä Naapurilähiötä ja Me Tammelat perhettäkin näytellään.

Muistattehan: ”Kun kolmatta linjaa takaisin…”.

Teemupappi huutaa ”Hoosianna”. Samalla paikalla, missä ennenvanhaan joulun edellä saarnasivat emerituspiispat tai arkkipiispa. Suomen vielä uskovien Teemunperässäkulkijoiden oma elävä pyhimys. Syystä kyllä. Kystä kyllä.

Ukko: 7. kuusi – Niina: 7. joulupukki