Trolli, fiktio vai fakta

18 astetta kylmempää kuin huomenna Beliard-kadulla. Lapissa lunta, Brysselissä kukkivat joulupuut. Aamukone nousee 30 minuuttia myöhässä, niin myöhään, ettei sillä Brysseliin tänään ehdi. Niinpä menen iltakoneella.

Olen sitkeästi sunnuntai-iltaisin seurannut TV-1:n Latviassa kuvattua Saimaankaupunki-sarjaa, jonka tuotantoyhtiö meni nurin jo ennen sarjan julkaisemista.

TV-krimin julkaisutapa ärsytti vanhaa sieluani. Koko sarjan saattoi amerikkalaiseen tapaan katsoa etukäteen. Muistan hyvin, miten menetin luottamustani Barak Obamaan kun hän julisti, että hän oli katsonut erään sikäläisen laatuisan fiktiota, seksiä ja valtaa ruminoivan sarjan sen julkistamisyönä kokonaan. Usean kuukauden jaksot.

Tällainen kuvitteellisen jännityssarjan ahmiminen opettaa nauttijansa ottamaan suuhunsa ja sieluunsa kaiken heti, kaiken. Mussuttamaan ja mässyttämään, oksennuksen uhallakin.

Kun tuo oksennus sitten tulee, sen syistä käydään vahva henkien taisto. Pakolaiset, mafia, korruptio, cosa nostra, Weimarin Saksan tuho, kansainvaellukset, hunnit ja vandaalit.

Se, mikä Saimaan kaupungissa ja sen kaupunginjohtaja Degermanissa sukuineen muistuttaa todellista tilannetta onkin joillekin fakta, yhdessä yössä ahmittu: kaikki yksitoista osaa. Virtanen ei enää ole Virtanen vaan Joroinen (vai mikä sen sankari-isän sukunimi olikaan) ja rajat ovat apposen auki toisten vaatiessa kiväärit varmistamattomina niitä kiinni.

Kun maamme pohjalainen turvallisuusministeri aiheellisesti, silmälasit harmaantuneina poikkesi sunnuntai-illan tv-uutisissa kertomassa näkemystään kolmen Saimaan  karjalaisen kaupungin naisen tappamisen syistä hän paheksui syvästi trolleja, joita asiassa on liikkeellä.

Hän paheksuu niisä siinä vaiheessa, kun rujoimmista huhuista ovat jo kukat kuihtuneet, mutta Sorjonen-tv-sarjan fiktio on vahvasti elossa ja Italia on siirtymässä Euroopan tuskien tien edelläkävijäksi. Miinakoiraksi. Beserkiksi. Tuhonko tiellä?

Itävalta valitsi presidentikseen vihreän miehen, joka on syntynyt samana vuonna, kun lähisukulaiseni johti joukkojaan entisiä itävaltalaisia asetovereitaan vastaan ajettaessa heitä varovaisesti ja mieshukkaa välttäen ulos Lapista, kohden Neljän valtakunnan rajapyykkiä. Rovaniemi siinä paloi poroksi, mutta Kittilän kirkko jätettiin polttamatta.

Odotamme London City´en ja Wall streetin reaktiota ja Sara Aallon voittoa. Illalla tavataan Kauppatorilla, Venäjän keisarinnan muistopatsaan luona. Kaksipäisen kotkan (Itävalta, Venäjä) alla.