Koiranunta – Sleeping Dog

Viidennessata pakkasta, ei vielä myrskyä.

Lapsuudessani perheessä oli koira (Topi), joka lopetettiin kun se yritti syödä jalkani. Omassa ruuhkavuosien perheessä koiria oli kaksi, jotka lopetettiin, kun tuli eutanasian aika.

Lasteni perheissä on koiria, jotka toistaiseksi jatkavat elämäänsä eivätkä ole syöneet perheen pienimpiä. Lisääkin niitä tiettävästi on hankkeissa.

Allergiaopin professorini Helsingin yliopistossa ilmaisi asian luennollaan aika selkeästi: jos perheessä on kissa, koira, marsu tai jokin muu karvainen, hilseilevä ”ei-ihminen”, ei perheen jäseniä pidä hoitaa home/kosteus/ympäristö-allergioista ennenkuin elukka on eradikoitu. Kun hänen potilaanaan ollut setäni sitten mietti, onko heidän labbiksensa koira, tuo professori totesi: ”Poikkeus vahvistaa säännön”. Olivat näet samassa rotary-klubissa. Kummallakaan ei ollut tatuointia, jollainen myös herkistää elimistöä aika lailla enemmän kuin homesienet hirsiseinässä. Ei/myös Dachausta saatuna.

Olen jutellut eläinlääkäri-tuttavien kanssa asiasta (kotieläimen lopettaminen). Olen myös keskustellut alankomaalaisten kollegoitteni kanssa (5000 eutanasiaa vuodessa). Lisäksi uskon, että sekä tatuointi, kotieläimen hilse että vaikeasti sairas ihminen ovat mietinnän ja toimenpiteiden teemoina ja kohteina aika tärkeitä. Ja homeen vaivaama koti tai työpaikka. Keskustelussa paljastuu eräs sote-uudistuksen piikki (salko)ruusussa: priorisointi.

Nukuin viime yön saunan päälle poikkeuksellisen hyvin, en edes koiran unta. Koiranuni on sellaista, että tuo valpastuu hyvin herkästi, jos ovi käy tai isäntä kuorsaa. Nyt sai vaimo kuorsata rauhassa. Hyvä uni ensi kertaa aikoihin liittyy siihen, että pitkästä aikaa päivystän lääkärinä kolmasosaa Suomen pinta-alasta omalla erikoisalallani. Vastuu toimii kuin hyvä pielus. Rauhoittaa.

Radiossa haastatellaan Jukka Viikkilää, tuoretta kirjallisuuden Finlandia-palkittua (Uutisvuoto). Viikkilä kertoo korjanneensa kirjansa kolmanteen painokseen siinä olleen virheen. Salkoruusussa kun ei ole pikkejä. Niipä ”salko” poistettiin, jotta ruusuun saatiin pappia pistävät piikit takaisin.

Uskomatonta arroganssia.

Huomenta.