Luhangan Poropukki ja Lismanaavan Mummo

-13,2C, ei tuule eikä lehti liiku Oulusta kotikadulle.

Pohjoisen varmaankin osaavin ja taitavin teatteri-kriitikko Issakainen kehuu Rovaniemen Teatterin / Lapin Alueteatterin Joulunäytelmän ”maasta taivaaseen” käyttäen metaforaa TÄYSOSUMA. Me todella olemme ansainneet tämän, niin lappilaiset, kiinalaiset, venäläiset, ruotsalaiset, englantilaiset, ranskalaiset, alankomaalaiset kuin muutkin 190 maailman kansan teatteriyleisöt. Erityisesti tietenkin teatterin ensemble Vänänsä johdolla.

Saara Aalto, Pihtiputaan & Lismanaavan Mummot ja Gävlen pukin muodonmuutos palaneeksi Poroksi kertovat tarinoitansa: kaikki katuvat kaikkea ja muuta keinoa ei ole sitä tehdä kuin etsiä uusi merkki, jonka perässä kulkea: Palavan pensaan tilalla palava Olkipukki tai Nainen Oulunsalosta, joka tuli profeetaksi vasta Brexitiä katuvassa Magna Cartan maassa.

Aamuradiossa soi Hoosianna.

Luhangalla kansa maksaa kymmenyksiä Kylä-Keisarille paljon vähemmän kuin Kauniaisissa. Paljon vähemmän.

Rovaniemellä, jossa kuntavero on 21.5, se efektiivisenä onkin laskutavasta ja bruttotulosi koostumuksesta riippuen 15-18.25%. Kaupungin väestön jakauma on sellainen, että kovin monella on töitä (pesemme toistemme paitoja), kovin harva pääsee kätkemään leiviskänsä (Kauniaisissa sekä pääsee että osaa).

Mutta yhden verovaroin pyöritetty YLE-uutiset unohtaa kertoa: SoTe-uudistus myllertää asian AIVAN ERI NÄKÖISEKSI, koska 60% kunnan menoista (ja siis tulotarpeista) siirtyy valtion menoiksi.

Kunnan bruttoveroaste, se virallinen ”äyri”, tippuu yli 50%. Siis kymmenen pintaan yli kahdestakymmenestä. Viidennes Eurosta kuntakeisarille muuttuu kymmenykseksi.

Miettikääpä sama markkoina (siis kertokaa 6-8:lla)

Oulun seudulla on sellaista osaamista, joka saattaa vakuuttaa englantilaisen äänestysjärjestelmän. Amerikassa on sellaista osaamista, joka saattaa Vladimirin johdolla valituttaa ensimmäisen tai toisen polven saksalaisen hänen neuvottelukumppanikseen, kun tsuhnia toden teolla aletaan kurmuuttaa. Siihen tarvitaan yksi von Ribbntrop ja toinen Molotov ja kansojen valtuutus niin Potjomkinin portailta kuin Bebelplatzin kirjoitetuilta polttouhreiltakin.

Kun lehti ei liiku, ei ole mitään kevennettävääkään: ensimmäisen adventin ytimissä.

*

FL Jyrki Kallio väitteli adventinaattona Lapin yliopistossa Paasikiven tärkeimmästä opista eli geopoliittisesta maantieteestä: ”Suomen kannattaisi etsiä ystävät läheltä, viholliset vähän kauempaa”.

Tässä tapauksessa nimiä voisivat olla mm Ruotsin ja Venäjän johto yhtäällä, USA:n ja Kiinan johto toisaalla. Nyt, kun Castrokin on kuollut.

Pari esimerkkiä

  1. Pääministeri Juha Sipilä (joka myi yrityksensä USA:aan ja sijoitti rahat enojensa yrityksiin):

”Kiinan investoinnit kannattaa ottaa vastaan ilolla” (Kemi 27.11.)

2. http://www.lapinkansa.fi/lappi/kolumni-kumpi-parempi-kiinalaisen-vai-venalaisen-raha-15791928