Cape Fear – Pelko

Sataa lunta, ikäänkuin jäädäkseen. Pohjoisnavallakin? -4,5C

Olen matkoillani EU:n toimesta varsin hyvin ja mielestäni laatuisasti informoitu niistä uhista, joita eri Euroopan maissa kohtaan.

Tiesin Pariisin ja Brysselin riskit ja tiedän Kosovon, Kreikan ja Turkin uhat. Arvaan Unkarin, Liettuan ja Latvian vihan, mutta en ole huoleton Englannin, Espanjan tai Italian vaaroista.

Oli aika, etten tiennyt kuin Triesten ja Trierin menneisyyden, Berliinin ja Rovaniemen vuonna 0 (1945 ja 1914).

Perjantai-iltana, työpaikan pikkujoulusta palatessa, asia oli taas silmissä, korvissa, sielussa ja sydämessä. Yle/Teema.

Pohdin, miksi vaellan noissa kylissä, kaupungeissa, alueilla ja maissa, joissa joko hukutaan Välimereen tai tullaan isolla rahalla Kemijärven pakolaiskeskukseen suunnittelemaan terroritekoja, joissa ”osattomat” tapetaan ja ”osalliset” pääsevät paratiisin vahvassa uskossa oikeuteensa.

Jotain samaa siinä on kuin 1970-luvun herätysliikkeissä, joiden aikana lapsia sai raiskata, tv-katsojia puukottaa selkään ja monen, monen muun normin rikkojia erottaa yhteisöistään – asioimaan E-liikkeen kaupoissa.

Eivät nämä asiat ole kaukana meistä eivätkä edes etäänny vaan tulevat aina vain lähemmäs elämämme kaarta, jos muisti saa luvan kertoa ja vaatia.

Väkivalta ja terrorismi eivät ole islamilaisia keksintöjä. Ne ovat aika lailla kaukaisempia, todennettuja Gilgamesh- ja Vanha Testamentti-tarinoita.

Niitä taustoja kuitenkin vannotaan Korkeimman viesteiksi.

Taas kerran historian sokeus on esillä tulevana vuonna, kun teemme pyhiinvaelluksia sen oven ääreen, johon Luther 500 vuotta sitten väittämän mukaan ne teesinsä naulasi, jotka matkaansaattoivat julmimman sodan koskaan, Prahasta alkaneen ja Westfalenissa muka loppuneen.

Polttouhrit.

Ehkä me, Hitleriä aiheesta kauhistellessamme, voisimme katsoa taakse päin edes sen 500 vuotta.

Jos sitten tietäisimme, mitä voisi tehdä sen eteen, etteivät tulevat muutamat vuodet toistaisi tarinaa.

Kosovon EU-jäsenyyden suurin todellinen este on se, että maan johdossa juuri nyt on ihmisiä, joiden oikeudellinen luonne tulisi käsitellä samoilla perusteilla kuin serbi-kenraaleiden ja -psykiatrien synnit. Haag-rules.

Ei, ei ole tänään lupeissa kevennystä, #sorisiit