Pieni pesällinen ja päältä tuleen

Vieraideni huomioon: Tämä nyt käsillä oleva älähdys on jatkoa eiliseen päivitykseen ”Suojelusenkeli”, jota olen täydentänyt sen lopussa seuraavalla lisäyksellä (lähde: HS 22.11. 2016, pääkirjoitus):

On groteskia ja absurdia olettaa, että yksi ihminen ratkaisisi Euroopan ongelmat” (Saksan liittokansleri Angela Merkel, 20.11.2016)

*

 

+2,4C, aika lailla tuulista.

Luen toissapäivän lehteä – Helsingin Sanomat. En lue sitä, niinkuin lempisarjakuvapiirtäjäni, vessassa. Lehti on siihen liian paksu ja painava.

Jarja sontii lehdessä.

Kahteen kohtaan pysähdyn, koska ne miettivät ja kuvaavat lempiaiheitani.

1920-30-luku ja  2010-luku.

Ensimmäisen aikana kaksi koulukaverusta Linzin kymnaasista kaappasi vallan Euroopassa: Hitler ja Wittgenstein. Toisen aikana naiset eivät kaappaa valtaa vaan heille annetaan se sulassa sovussa. Tampere, sosialidemokraattinen puolue ja Sanna Marin. Hitlerin Berliini ja Wittgensteinin Cambridge, kansan ja älymystön tuella.

Natsien lapsenlapsi, toimittaja Beer kertoo miksi hänen isovanhempansa valitsivat kansallissosialismin ja älymystöperheen tytär, toimittaja Berner kertoo, miten aseveliakseli siirtyy Tampereella historiaan.

Artikkeleita yhdistää syyllisyys. Syyllisyyteni siitä, että olen teetättänyt kotiini takan, joka tappaa Puskan väittämän mukaan 250 suomalaista vuodessa ja vieläpä kiduttavalla tavalla.

Jotta natsit ja pienhiukkaset eivät tuhoaisi maailmaa, pitää antaa neuvo. Sen toissapäivän lehti myös antaa: tuli kansaan tai lämpöä varaavaan tulisijaan pitää sytyttää pienellä annoksella kuivia, maitopurkin kokoisia klapeja. Ja se pitää sytyttää päältä, ei alta.

Miten tämä liittyy Trumpin ja Putinin ajan maailmaan, jossa ajatellaan, että vain koivuhalkoja tai Aleppoa polttamalla tehdään lämpöä ja tuhoa, ei kansan tai tulisijan syvissä riveissä viestiä ja sivistystä edistämällä tai valheita levittämällä?

Se liittyy mielikuvalla luonnehtien siihen, että yhteiskunnan tuli syttyy ja palaa puhtaimmin, jos se viritetään nuorten ihmisten mieliin pinon päältä aloittaen.

Siinä sitä on PISA-Suomessa miettimistä.

Että kuinka se tehdään.