Kirjoittava Mummo ei kuole

Suvi jatkuu, maa on kuitenkin valkoinen, vaikka aamukone siltä nouseekin oikeaan aikaan.

Finlandiaehdokas on luvussa, Lappeenranta-dekkari katsossa ja kotiin tilatut printtilehdet  vaa´assa. Mikä jatkaa, mikä kuolee meidän postiluukkumme kannalta? Image, Apu, Suomen Kuvalehti, Teema, Kanava, Seura, Ydin. Niitä vähän vaihdellaan näin vuoden vaihtuessa eli kuollessa pois pelkiksi muistoiksi.

1970-luvulla asuin lääninlääkäri Rauni-Leena Luukasen naapurissa.

Hän ennusti perheemme tulevaisuutta ja muutamaa kuolemaakin. Kun hän sitten kirjoitti kirjan, joka käsitteli hänen mummonsa kirjoittamana elämän ja kuoleman rajaa, en enää ”tilannut häntä”. En, vaikka paikallisen sairaanhoitajaopiston hyvin arvostettu opettaja loi ”Ronin” kanssa opetus-diilin, jonka puitteissa lääninlääkäri kävi opettamassa tuleville sairaanhoitajille kuinka vuorikristalli parantaa ja ruumis irtoaa hengestä vice versa (toisinpäin).

Sittenkään en enää tilannut lääninlääkäriä kotiini kahville, vaikka läheinen kirjoitti hänelle taustalla hänen ensimmäisen menestyskirjansa, jota seurasi sitten se, että ”Kuolemaa ei ole”. Nyt Roni: requescat in Pace.

Opettajani ammattiini on juutalainen ja hän opasti minulle paljon asioita Talmudista aiheita ammentaen. Uskontoa hän, sen paremmin kuin kukaan muukaan ystäväksi osunut juutalainen, ei tuputtanut, mutta totesi usein, että tuhansia vuosia vanhoissa pyhissä kirjoituksissa on paljon sellaista, mitä edes Sigmund Freud ei kiistänyt, uusimmasta neuropsykiatriasta puhumattakaan.

Asia tuli mieleen, kun Liisa Keltikangas-Järvinen eilen Mtv:n iltauutisissa totesi, ettei hän tiedä, miksi tytöt ovat erilaisia kuin pojat, mutta että ehkä asiaa pitäisi tutkia.

Talmudin mukaan kuolema on erilainen kuin elämä, vaikka näyttäisikin siltä, että elävät yrittävät kuolemaa vääntää elämän opiksi. Ei se siihen taida alistua, eikä poika koulun kuriin vain tytöksi muuttuakseen.

70-vuotias saa valkeat hiukset, 80-vuotiaalla on gevurah, uusi erityinen iän tuoma viisaus, 90-vuotias alkaa valmistautua kuolemaansa ja 100 vuotias on kuollut.

Aika hyvä havainto, tuhansia vuosia vanhaksi.

*

Oi poikani, kunpa tietäisit, kuinka vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan” (kts Westfalenin rauha Euroopan toistaiseksi tuhoisimman, Lutherin 500-vuotisen sodan jälkeen, 1648)

Vakuutusjohtaja, kansanedustaja, ministeri, insinööri, hoitotieteilijä ja Muppet Show´n katsomon etummaisen, oikeanpuoleisen aition valkeatukkaiset ja arrogantit gubbet etsivät ja löytävät lääkäreistä (meitä on Suomessa 25 000, jokaisella oma KELAIN) syylliset siihen, etteivät suuret ikäluokat riittävän nopeasti ja tuskattomasti katoa jättääkseen jälkeensä kunnon pesän, aina vain niukemmin perintöverotetun.

Populismin korkeimmalta huipulta?

http://areena.yle.fi/1-3734593