904, 409

9.4C, lehdet Helsingistä ja Oulusta tulivat ajallaan. Lento Helsinkiin lähtee myös ajallaan.

Tänään päättää suuren Rovaniemen suuri kaupunginvaltuusto viimeistä kertaa 61 000 asukkaan kylän asioista, joiden hinta on yli 300 000 000€ vuodessa. Tosiasiassa SUURI valtuusto päättää siitä, rakennetaanko kaupunkiin 50m:n uima-allas.

Muut asiat on päätetty jo muiden toimesta.

Suuri Valtuusto vaihtuu 1.6. 2017 uuteen ja pieneen.

Huomenna päättää USA:n Euroopasta aivan äsken karkuun lähtenyt väki siitä, kuka tulee indonesialais-kenialaisen värillisen seuraajaksi ”in the oval office”: englantilais-lähtöinen (Walesin prinssin puolison sukua) nainen vai saksalaislähtöinen (keski-saksalainen viininviljelijä-suku) mies.

Mitä väliä on 9.4. Suomessa järjestettävillä kuntavaaleilla tai 8.11. (DST +/-1) Yhdysvalloissa äänestettävän presidentin vaalilla?

Ugandassa on sama mies johtanut maata pidempään kuin minä olen ollut päättämässä Rovaniemen kaupunkilaisten asioista. Rovaniemellä taasen on sama suku päättänyt asioista pidempään kuin Kekkonen on ollut Suomen presidenttinä.

Aamun lehdessä on erään kullankaivajan kynismillä kyllästetty kolumni vallan olemuksesta, kertymisestä ja käytöstä. Sen tarkoitus ei ole innostaa yhtäkään lappilaista ehdokkaaksi yhteenkään demokraattiseen vaaliin. Samassa lehdessä teatteriarvostelija, joka haluaa tulla 9.4. -17 valituksi päättämään Rovaniemen kaupunginvaltuustoon, lyttää demokratian naurettavuutta todistavan Oulun kaupunginteatterin näytelmän maan rakoon, jos ei vieläkin syvemmälle. Näytelmä perustuu kainuulaislähtöisen kirjailijan teokseen, jossa – kuten hänen muissakin kirjoissaan – lytätään kaikki demokratiaan vivahtavakin päätäntä Lapissa. Guggenheimista en tiedä.

Tänään siis hivenen vaille 60 kuntapoliitikkoa kokoontuu päättämään siitä, uivatko rovaniemeläiset ja erityisesti kiinalaiset tankkikuskit (Tiananmen 0306 1989) tulevalla valtuustokaudella 25 vai 50 metrin altaassa.

Vuoden kuluttua päättäjiä on kymmenkunta vähemmän. Uima-altaan, Syväsenvaaran  ja Kaukon koulujen sekä Meltauksen kylätalon kosteusvaurioita ihmettelemässä.

(kirjoittaja on ollut Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan luottamustoimessa 1968 Vanhaa vallattaessa, Rovaniemen kaupunginvaltuutettuna 1987 alkaen ja hän on toiminut myös Lapin maakuntavaltuustossa, Euroopan unionin alueiden komiteassa, mielenterveysseuran hallituksessa, partiolippukunnan sihteerinä sekä Rovaniemen teatterin kannatusyhdistyksen hallituksen varapuheenjohtajana. Kirjoittaja ei ole kunnallis- tai maakuntaneuvos, mutta hänen kuopiolaisella isoisällään on kunniamerkkejä Jaappanin sodassa osoitetusta urheudesta)

*

Lisää aiheesta:

Sirpa Kähkönen: Tankkien kesä (kirjallisuuden Finlandiapalkintoehdokas 2016)

http://www.lapinkansa.fi/lappi/kolumni-onko-apinain-kuningas-voimamyytti/