Sodan ja rauhan rajoilla

Lunta ei juuri ole, joten -10.9C saa rauhassa tehdä kirsua kirkkaan taivaan alla.

Suuret ikäluokat Suomessa ovat suuria sodan takia. Miksi näin on, jäi tutkijoilta selvittämättä. Että 100 000 suomalaista tappanut ja kahta vertaa suurempaa joukkoa haavoittanut sota saa aikaan poikavaltaisen, yli miljoonan lapsen uuden armeijan. Normaalioloissa Suomessa olisi syntynyt 1945-52 puolisen miljoonaa lasta, mutta sodan nitistämässä maassamme syntyi toinen mokoma lisää. Suurempi osa poikia kuin pitkän rauhan ajan liitoissa.

Sotien syihin en puutu, kun niistä ei koskaan tiedä, mutta niiden jälkiä aina voi pohtia.

Eniten olen kuitenkin yrittänyt opetella hyvien ihmisten opastamana sitä, miten sota voidaan lopettaa. Viimeisten 12 vuoden aikana näitä hyviä opettajia on ollut.

Merkittävin tapa lopettaa sota on saada sitä käyvien puolten todelliset johtajat saman pöydän ääreen. Pöydän on oltava jossain sellaisessa paikassa, että sinne voidaan tulla ja sieltä lähteä kenenkään isommin asiasta huutelematta. Opetus on siis se, että trial by media ei sotaa lopeta, mutta voi osapuolille olla sodan jatkamisen erittäin hyvä syy.

Oikeastaan mitään muuta syytä tai keinoa sodan lopettamiseksi ei kukaan ole minulle kertonutkaan. Hiljaisuus. Vaatimattomuus. Asiassa pysyminen. Tunteettomuus. Vietittömyys.

Sota ei siis lopu saalistamalla, suojautumalla, lisääntymällä tai tiedolla. Mutta jos sota loppuu, lisääntyy saalis, turva, lapset ja tietäminen. Se tosin huomataan vasta jälkikäteen eikä noita neljää hyvää voi käyttää perusteena sodan lopettamisyrityksissä.

Mikä voisi olla se ihminen, joka voisi tällaista tapaa ja keinoa edistää? Ei ainakaan ”kaunis on kuolla kuin joukkosi eessä…” tai ”Mun isäin oli sotamies…jo viisitoistavuotisna”.

Tiedän yhden määritteen, jonka takana tai sisällä sotia on minun elämäni aikana onnistuttu lopettamaan. Se on englanniksi ”Elderly” enkä tiedä sitä käännetyn onnistuneeksi suomeksi.

”Pappa betalar”, sanoo suomalainen kansanviisaus. På svenska.

*

Sama tarina kuin edellä ”ruotsalaisuuden päivänä” Radio Yle 1:ssa perin suomalaisena versiona: tietää, mistä Trump (Saksa) ja Soini (Rauma) ottavat kiinni – mutta ah niin turhaan.

Vänä & al loistavat, lappilainen psykoanalyysi:

http://areena.yle.fi/1-3716452