Atomi, Vety vai Rød pølse

+1C, mutta kotikatumme on lehdenjakajan harmiksi liukkaan härmäinen. Pösön etulasilla on millin-parin irtolumikerros. Aamukone Sibelius Akatemiaan lähtee 10 minuuttia myöhässä.

Lokakuun viimeinen päivitys voi sisältää juonenpaljastuksia

1950-luvulla lapsuuden perheelläni oli usein asiaa Lappeenrantaan. Tiedättehän, kaupunki jonka vaakunassa on sama villimies kuin Lapin maakuntavaakunassa (Willmann). Lapissa nuija on miehen olalla, i Willmanstrand på/till foten.

Matkalla piti ylittää usein Leningradiin, Joensuuhun ja Savonlinnaan menevä rautatie. Ylitystä hidastivat karjaveräjät, joita vartioivat, avasivat ja sulkivat pojankoltiaiset, joille isä maksoi pussistaan jonkin kolikon. Jos koltiaisia ei ollut, sain kohtalaisen tilin.

Lappeenranassa ja Lauritsalassa puhuttiin eri murretta kuin Savonlinnassa. Kaupunkiin perustettiin Suomen varmaankin ensimmäinen aito pizzeria 1960-luvulla. Adriano Bar. Satamassa ja torilla myytiin lihapiirakoita, joiden välissä on kinkkua, kananmunaa, ketsuppia ja sinappia. Savukinkkua. Kanssa ja ilman. Savonlinnassa puolestaan myytiin littanoita lihiksiä joita kutsutaan lörtsyiksi. Lätyskän keitinpiirakan sisällä on perinteisesti omenahilloa tai jauheliha-riisi-mössöä. Valkosipuli-, kirsikka-, vadelma- ja mansikkaversiot rikkovat rumasti perinnettä.

Kotikauppalassani Kouvolassa luistinradan laidan pyörillä seisovassa liikuteltavassa kojussa pienessä leveäposkinen matami myi hampurilaisia ja omenapiiraita, jotka eivät olleet littanoita. Hampurilainen tarkoitti lihapiirakkaa, jossa on kaksi nakkia välissä.

Ensimmäisen kesätyön tienisteillä matkustin (Eb-alto-sax) Leinon Karren (tr) kanssa Reberbahnille ja Nyhavniin. Jälkimmäisessä kojuista sai

Rød pølse.

Se, mitä Hampurin asemalla myytiin, ei jäänyt mieleeni. Liekö ollut Hot Dog? auf deutch. Ei ehkä vielä Currywurst tai Bratwurst niinkuin nyttemmin on. Frankfurter?

TV-1, Suomen YLEn verorahotteinen kanava, joka ostaa konkurssiin meneviltä yhtiöiltä erilaisia tuotteita, on kolmena sunnuntaina lähettänyt  Silta-nimistä nordic noir-tv-dekkaria, joka on tehty Lappeenrannassa, ei Ystadissa tai Kööpenhaminassa. Sarjassa ei puhuta Lappeenrannan murretta ja mie sanotaan niinkuin Antti Tuisku (Ounasvaaran lukio, Rovaniemi) sen sanoo.

Ytadissa Wallander ei puhu skånen murteella, mutta aidossa Sillassa mångerretaan ruotsia punaiset nakit suussa (ja usein silmilläkin), jolloin siitä on tullut tanskankieltä.

Kyllä, elämä on ihmeellistä.

Helsingin Kauppatorilla on Snellmanin torikahviossa aikanaan saanut setelirahalla kahvin Sotilaskoti-tyypin posliinikupista ja sen tillpehöörinä olen syönyt Eromangan lihapiirakan, suoraan Tyynen meren saarelta tuotettuna. Nyt ei niitä enää Kauppatorilta saa, mutta EK:n (Elinkeinoelämän Keskusliitto) Kauppahallista ja SAK:n (Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö) & presidentti Halosen Hakaniemen torilta kyllä.

Mika Waltarin ja Senaatintorin Komissario Palmu, Kristo Karlssonin ja Kouvolan aseman konstaapeli Pihkaniska sekä Mikko Oinosen ja Lappeenrannan torin Kari Sorjonen ovat Helsingin, Kouvolan ja Lappeenrannan vastineet Henning Mankellin ja Ystadin Walladerille.

Aika veli- ja sisko-kultia.

*

Miksi sitten ei ”Silta” kelpaa joukkoon?

Rød pølse on EU-direktiivin vastainen tuote sisältäen laitonta väriainetta

*

Lappeenrannan murrevammaisen Sorjosen ja Rovaniemen AnttiTuisku-mie-väen välillä on muutakin yhteistä kuin Jari Tervon dekkari ”Minun sukuni tarina”.

Rovaniemellä remontoitiin, nuija olalla, teatterin sisältävää Lappiataloa 20 miljoonalla kun taasen Lappeenrannassa tehtiin, nuija jalalla, samoin.

Nyt Rovaniemellä lautakunta-pj, pian ehkä kansanedustaja (PS) joutuu miettimään samaa kuin perussuomalainen kollegansa, jo kansanedustaja, Sorjosen nuijamies-kylässään: laitetaanko lihoiksi koko kulttuuri?

Niin, paitsi SaiPa ja RoPS.

http://www.hs.fi/kulttuuri/a1477800375037

*

Käykääs katselemassa peiliin ja työpöytäänne, mutta älkää hemmetissä samperi maiskuttako, mie käyn ettoneille:

http://natgeo.fi/tiede/ihminen/4-asiaa-jotka-yhdistavat-alykkaita-ihmisia?utm_source=nb&utm_medium=email&utm_campaign=ngm_fi_2016_10_31_women_abo&utm_content=artikel&cxense_hash=94674244dc6ee481e5a1555510960eb8b989e380