SoTe-uudistus NOW!

Punainen pylväs paraatiovemme pielessä on -1C, tuulee kirkkaalla taivaalla.

Tämä aamu jää historiaan enkä siksi viivyttele hetkeäkään uutisen kirjoittamisessa tänne.

Lapin Kansa (ALMA, jokunen kymmenen tuhatta lukijaa) nurisee lehden aamun kannassaan sote-uudistuksesta paikalliseen, enimmillään maakunnalliseen kaunaiseen tapaansa ja ivaa päättäjiä. (s A2)

Mutta mutta: samassa postilaatikossa on Helsingin Sanomat (SanomaOY, puolisen miljoonaa lukijaa), joka ylistää Rovaniemen Pöystin johtamia SoTe-valmistelijoita omassa lehden kannassaan (s A3) siitä, ettei Helsinki-Espoo-Vantaa-Kauniainen-Kirkkonummi ole saamassa erityiskohtelua samaisessa sote-uudistuksessa.

Uutinen tässä ei ole tietenkään se, että lehdillä on printti-versioina SoTe-aikeisiin eri tulokulma vaan se, että ne kulmat ovat yhtä aikaa samassa postilaatikossa aamukoneen Helsinkiin lähdön aikaan.

Viimeksi olen Lapissa saanut aamun pääkaupunki-lehden postilaatikkoon tai -luukkuun en koskaan.

Päätän kertomukseni käänteentekevästä, paikallisen tiedotusvaltansa menettäneeltä Rovaniemeltä siihen tietoon, että Lapin Kansa menetti Maalaisliiton äänenkannattajan virallisen asemansa kun olin kymmenvuotias. Nyt se menetti tuon asemansa jo toisen kerran elämäni aikana.

Kuudenkymmenen vuoden sikasykli.

*

Helsingin Sanomien painettu versio tehdään tästä aamusta alkaen Oulussa sanomalehtiyhtiö Kalevan kirjapainossa (Kaleva-sanomalehti ”kuuluu joukkoon”) ja se kuljetetaan samassa painossa tehtävän Lapin Kansan kanssa rekka-autoilla Rovaniemelle, jossa lehdet jaetaan lukijoille yhtä aikaa (kotikadullani se tarkoittaa aamu-viittä).

Sanoma OY kohtaa ALMAn ja Länsi-Suomen Median. Minä kuuntelen YLE OY:n aamulähtyksessä Franciscus Assisilaisen ylistystä, maa on yhtiöitetty.

Sitähän se SoT-uudistus itse asiassa tarkoittaa: Berner- ja Wahlroos-rules, Macao ja Deutsche Bank kuittaavat potin tai menevät suoritustilaan – mitä eroa?!?.