Rajattomat kertomukset – Tiny Stories

Syysmyrsky aloittaa kulvakkolauhan, +11C.

Mustan lumen talvi ja kuuttoman kuun aika osuvat myrskyn kanssa päälletysten, joten vaihdanpa auton alle talvitassut. Ensi viikoksi luvataan Lappiin, E75/VT4, kulvakontappokelejä.

http://www.lapinkansa.fi/lappi/ilmatieteenlaitos-hyvia-revontulioita-tulossa-lapin-saakin-selkenee-viikonloppuna/

Kulvakko on rykinyt porohirvas, jopa 20 vaadinta näihin aikoihin hedelmöittäneen ja lähes kuoliaaksi uupuneen sarvipään, paimennetun urospeuran nimitys.

Jenni Haukio on ehdottanut Unescolle kampanjaa, jossa maailman tunnetut kirjailijat laatisivat pieniä tarinoita, tiny stories.

Niiden välityksellä UNESCO, maailman sivistyksen ja kulttuurijärjestöjen äiti voi kerätä varoja ihmisten välisen henkisen verkon ja rauhan vaalimiseksi YK:n liki kahdessa sadassa jäsenmaassa solidaarisesti, rattailta jääneiden nostamiseksi samalla yhteiseen etos-kyytiin.

Idea on loistava. Siinä on useita teriä ja monta lehtevää oksaa, joista eräs tärkeimmistä on rauhankyyhkyn nokassa.

Toivon, että Jenni Haukion aloite laajenisi myös bloginpitäjiin. Niihin kynän mestareihin, jotka ovat jo asiantuntijoiden ja lukevien kansojen huulilla ja seurannassa. Sellaisiin kuin esimerkiksi Kirkkonummen Jukka Kemppinen, kertaalleen jo maamme parhaaksi valittu pienten, tärkeiden, syvien ja mietteliäiden tarinoiden kirjoittaja.

Esimerkki Kemppiseltä 29.9. (aina oppii uutta):

”Walzing Matilda” yhteydessä esiintyy usein kuva keppikouraisesta kulkurista. ”Matilda” on kuitenkin selässä oleva nyytti, jossa on peitteen tapainen.

Maksullisista tai maksusta kirjoitettavien muoti- ja shoppailu-blogeista tai poliittisista sivupää-äänenkannattajista eli plokeista ei niin väliä. Niillä on muu kuin mistelin- tai palmunoksan viesti.

Ketä muita kuin Kemppisen (http://www.kemppinen.blogspot.com ) toivoisin Suomesta tai maailmalta joukkoon?

Menenpä tässä ei-kenenkään-maalle, niin kuin rauhaa rakastavan sopii kait tehdä.

Eino Leino, Eeva Joenpelto, Toivo Pekkanen  ja Sakari Topelius olisivat ilman muuta mukana, samoin Miina Sillanpää ja Minna Canth. Tai siis olisivat, jos…

Terveisiä ja kiitoksia Mäntyniemeen, Espooseen ja Kultarantaan. Loistava on tuo aloite, jolle toivon pitkää ikää ja korkeata lentorataa sfääreihin, joissa myrskyt syntyvät ja tuulet tyyntyvät, revontulet leiskuvat ja jossa aurinko, kuu ja tähdet vaeltavat. Pienen Prinssin, Le Petit Prince (1943), tähdet.

*

Uusista (big dataan perustuvista) menetelmistä huolimatta historioitsijan ongelmat pysyvät entisellään: säilyneessä kirjallisessa materiaalissa suurinta ääntä pitävät yläluokan miehet. Naiset ja köyhälistö ovat lähteissä valitettavasti marginaalissa

(Mikko Tolonen, digitaalisten aineistojen professori ja historioitsija; 2/Yliopisto/7/2016)