Evidence Based

Pohjoisnapa sulaa, +11C, etelänlento nousee ajallaan hienoisessa tihkusateessa.

Me turvanarkomaanit vaadimme asuntojemme ja työpaikkojemme satojen miljardien remontteja, koska vähemmän kuin 1 sadasta saa  keuhkotaudin, kuten aamun lehti kertoo ranskalaisesta poliitikosta. Me vaadimme lapsille koulussa vihannesruokaa, koska emme usko, että se aiheuttaisi lapsille kohtalokkaita puutostiloja. Kyllä se aiheuttaa. Meille sopii, että sokerin arvonlisäveroa lasketaan, vaikka tiedämme sen vahingolliseksi, vaikkei se itse asiassa sitä ole.

Ihminen pyrkii sekä diktatuureissa – Venäjä, onneksi olkoon vaaleista – että demokratioissa yksin tai erikokoisilla joukoilla päättämään yhteisistä asioista siten, että päätösten takana on asianmukainen tutkimus. Sitten päätetään joko näytön mukaan tai sitä vastaan. Tietoisesti tai vastoin parempaa tietoa.

Sote, sairauden- ja sosiaali-huollon ja -hoidon uudistus, perustuu näyttöön siitä, että 18 maakunnan verkostossa sekä hoidosta että huollosta tulee kalliimpaa ja huonompaa ja tiedonkulku 5.5-miljoonaisessa väestössä ei toimi. Ei voi toimia. Siitä on näyttö. Evidenssi. Eli viisas, vaaleilla asianmukaisesti valittu päättäjä toimii näyttöön perustuen, evidence based, mutta ei sen mukaisesti vaan siitä huolimatta.

Politiikassa tai busineksessa ei tehdä järkeviä vaan tuloksellisia päätöksiä. Tulos ei kuitenkaan ole se, miten siitä sanotaan vaan se, miten uskotaan käyvän.

Valtaa  ja rahaa hamutaan, ei parasta mahdollista ja tieteelliseen tutkimukseen perustuvaa oikeata tulosta. Tietäen toki, että tieteellisen tutkimuksen tärkein ominaisuus on sen falsifioitavuus (tulos pitää voida osoittaa vääräksi, koska se on sitä, osaltaan).

Mistäkö tiedän?

Elämä, järki ja ahkera lukeminen opettaa.Nöyryys ehkä ei opeta?

Yksinkertaista, sanoisi salapoliisi Holmes lääkäri Watsonille, jos he olisivat olleet olemassa muuallakin kuin kirjailijan mielikuvituksessa.

Jatkan Antti Eskolan ”Vanhuus”- ja Jari Tervon ”Matriarkka”-kirjojen lukemista. Kerron sitten.

Itse asiassa syyspäivän seisauksen aatonaatonaaton  päivityksen englanninkielisen otsikon voi kääntää suomeksi

Usko ja Teot

*

http://www.hs.fi/tiede/a1474002648680