Dementia – tylsistyminen

Yön ja aamun sää on tylsä: ei revontulia, ei pakkasta, ei sada, +10C.

Pääkaupungin lehdessä on naisen kertomus vanhempiensa alzheimerin sairaudesta, joka soi tuolle tyttärelle mahdollisuuden luoda läheiset suhteen vanhempiinsa, kun niitä aiemmin ei ollut solmittuina. Artikkeli on paljonpuhuva, joskaan en sitä suosittele luettavaksi.

Iän mukanaan tuoma tylsistyminen on virustauti. Se iskee yksilöön hänen muutaman ensimmäisen elinviikkonsa aikana, mutta tulee näkyviin vasta muutaman vuosikymmenen kuluttua. Samanlaisia sairauksia ovat esimerkiksi mielisairaudet, sokeritauti, parkinsonismi, kaikki syövät ja reuma.

Vanhuus alkaa pian synnytyslaitokselta kotiin siirtymisen jälkeen.

Onkin kehitteillä rokotuksia, joilla torjutaan ne virukset (enterovirus), jotka aiheuttavat kaikki nuo syövät ja muut perhanat. Pisimmällä ollaan sokeritaudin torjunnassa, mutta pian varmaankin muutkin hulluudet, kaiherrukset ja kulumat on voitettu. Sitten ei ole enää demenssiä, josta voisi kirjoittaa lehtiin ylpeyttä tihkuvan tragedian, draaman tai sarkastisen piruilun.

Kun – en sano jos – suuret ihmisen sairaudet on voitettu, elämästä ihmiskunnan jäsenenä tulee juuri niin tylsää kuin alussa mainitsemani viime yön ja tämän aamun sää.

Mitäs me sitten sairastamme, jos syöpä, reuma, hulluus, hivutus, tylsyys tai vapina ei enää vaivaakaan? Sotaa, toraa, eripuraa ja sosiaalisen median vihaako?

Mietitäänpä tätä ja keskitytään oman navan tuijottamiseen – jos se nykyistä intensiivisemmin enää voi mitenkään olla mahdollista.

On tämä oma napa niin hienoa huomata, kun tehokkaan laihdutuskuurin jälkeen se viimein on näkyvillä, jos oikein tarkasti peiliin viitsii katsoa. Sellainen katsominen kun ei ole tauti vaan meissä kaikissa aivan ilman virustautiakin jo syntymästä alkaen havaittavissa oleva taipumus. Itsekeskeinen suuruudenhulluus, grandiositeetti-narsismi.

Minä itte, pappilan musta sika”, sanoi vanha Simo-vaarini ennen dementoitumistaan ja sitä parin viikon kuluttua seurannutta kuolemistaan. Mutta se oli jo vuonna 1984.

http://www.hs.fi/elama/a1473218077988