Everlasting return – Aina takaisin

Enää ei tarvitse laittaa autoa piuhan nokkaan, +6C, kosteatakin kuin heinäkuun lopulla. Aamukone, jolla menin toissapäivänä ja tulin eilisiltana, nousi ajallaan takaisin ilman minua. Radiossa lauletaan ”Oi kuningasten kuningas”, on kansallinen veteraanipäivä.

Saksan pääjohtaja erottaa tiedustelupalvelunsa johtajan, Amerikan Trump on lähes varma kisaamaan marraskuussa maailmajohtajan toimesta ja kunnian merkitys siinä, miten maailmaa ja maita johdetaan, alkaa liudentua. Jopa Harakka, joka piireissä luetaan kotomaame kirjalliseen älymystöön, kiistelee eteläsavolaisen viäräleukaisen kamasaksan kanssa kunniasta, jonka vain hyvä valhe voi kruunata.

Rahalla, vallalla ja voimalla ei ole kotimaata: sen opin tämänkertaisella matkallani Suomen identiteetin ytimiin. Siis Finlandia-saliin ja Katajanokan Kasinon Korsu-kabinettiin jonka seinällä on Suomi-konepistooli.

Kauppaa käydään kaupoista todellisuudessa päättävien itse kertoman mukaan kaikkein herkimmistäkin minuuden ja kansallis- tai kulttuuri-identiteetin siivuista ja sirusista eikä siinä kaupassa merkitse isänmaa vaan ammattikunnia. On siinä sotilasta, valtiotieteen maisteria, kauppatieteen tohtoria ja hännänhuippuna vielä kolme erikoislääkäriä. Itse olin tällä kertaa niistä yksi. Kolmesta kaksi kävi tauolla tupakalla, Saimaata ja Työmiestä.

Mieleen tulee meitä kolmea katsellessani, että myös Radovan Karadzis on erikoislääkäri, vieläpä sellainen, joista Suomessamme on hurja pula: lapsi- ja nuorisopsykiatri, kun Jari Sinkkonenkin alkaa ikääntyä ja Ylppö & Arajärvi r.i.p. Lisäksi Radovan (osoite: Haag) on erittäin menestyksekäs jalkapallovalmentaja. Niistäkin on Suomessa pula, vai? Pitäisikö kymmenistä tuhansista niskaan ammutuista titolaisista sankarivainajista hyvittää käskynhaltijaa Suomessa yhteiskuntapalvelulla uudessa ”Teemu”-lastensairaalassa tai Huuhkajien nokkamiehenä?

Kun aloitin Merkelin erottamasta tiedustelupalvelujohtajasta, päätän samaan: kun rahalla, vallalla ja voimalla ei ole kotimaata, onko sitä meillä alaisillakaan. Rahan, vallan ja voiman alistamilla?

Ainakin Portugalista, Tulimaasta ja Panamasta vastataan hekotellen ja kieltävästi.

Suomalaisen toisen maailmansodan  jermun identiteetti on Väinö Linnan sanoin aika selkeä:

Aika velikultia