Vanitas

Tyyntä ja pimeää, +22F/-5,5C, lunta tulee ku Esterin hiuksista.

Kuljin kesällä 2013 kahden taidehistorioitsijan kanssa mustalla Citroén Picasso – tila-autolla Tudorien ja Maria Verisen maisemissa useamman viikon ajan (kts Artktinen Puskurikapasiteetti-arkisto heinäkuu 2013).

Keskeisin mieleen painunut hienoinen uutinen oli, ettei englantilaisilla ole saarensa kanssa paljoakaan tekemistä, koska heitä ei enää ole, ei edes puolen brexitin vertaa.

Saamelaisilla on sama tilanne. Maahantulijat (”mamu”) ovat ajaneet molemmat alkuperäiskansat kantamaan arktista geeniään jonnekin pohjan perille, jossa ei aurinko paista, mutta kuu kumottaa, 7 kuukauden aikana vuodesta.

Aslakin päivän iltana televisio näytti tuon tutkimusmatkamme saarten syviä kerroksia 1500-luvulta, kun sivistys varovaisesti alkoi palata takaisin Firenzen kautta Englantiin oltuaan islamin hoidossa Kaksoisvirtojen maassa tuhat vuotta. Keskiajan pimeyttä paossa.

Sivitymättömät joutuivat lähtemään tätä ilmiötä karkuun Amerikkaan, jonka viikingit ja muuan munia pöytään paiskova ADHD-seikkailija (”Nimeni on Kolumbus, Kristofer Kolumbus”) olivat juuri löytäneet.

No, Englanti ”ilman saamelaisia” ja Amerikka kaikkien 1500-1900-luvulla sinne vaeltaneiden ”mamujen” kanssa ovat nyt juuri räyhämedian kiinnostuksen polttopisteessä. Donaldit Trump ja Duck. EU nokittaa Donaldilla: Tusk.

Prosessin ydinkäsite näyttäisi olevan VANITAS.

Ei, kyseessä ei ole uuden pankkikonsernin nimi (a´la Merita).

Vanitas vanitatum et omnia vanitas

Vanitas tarkoittaa kaiken turhuutta.

 

Lisää asiasta

http://areena.yle.fi/1-2866525

*

ps: Huomenna, Tuijanpäivän aamuna, pitää YLE/aamuhartauden Atte Korhola. Hän on entinen entisen europarlamentaarikon aviopuoliso, joka tietää, mitä on jääkiekkomaila ilmasto-katastrofin käsitemaailmoissa. Jään odottamaan mielenkiinnolla. Radio Yle 1, 25.2. 2016 kl0 06:15, reply 07:50, löytyy sittemmin  myös YLE/Areenasta (minä kuuntelen originaalina Alanamman parkissa)