TalousARVIO

Pohjoisen hyvinvointivaltiot ovat seinähulluja, kun niissä niin yksityiset kuin julkisetkin edelleen tekevät sekä tilinpäätöksiään että talousarvoitaan syksyn pimeydessä, kylmässä ja märässä.

Olin äskettäin, tässä kuussa, useampaan otteeseen eteläisemmissä hyvinvointivaltioissa, joissa oli liki 30 astetta lämmintä, aurinkoista ja tilinpäätösten & talousarvioiden teko menossa ”manana”- ja ”siesta”-hengessä.

Ne eivät siellä pasta- ja oliiviöljymaissaan ole seinähulluja.

No, se nyt kuitenkin on pimeässä pohjoisessakin tekeillä: budjetti.

Sen tekemiseen kuuluu että tekijät – ne varsinaiset eli esittelijät – lukevat julkisuudessa ja kokouksissa madonlukuja niistä numeroista, joiden varaan arvio tehdään: ei riittävästi tuloja, mutta liikaa menoja: täydellinen katastrofi on aivan tuossa nurkan takana – ja Viinasen muistelmat kannattaa lukea (vaikka ne onkin tehnyt savolainen sanan velmu, Kalle Heiskanen).

Kun tulee tilinpäätöksen hyväksymisen ja vastuullisten vapauttamisen aika – siis sen tilinpäätöksen, jota nyt vasta valmistellaan – joskus sitten, kun on lämmintä, kuivaa ja valoista, samat Viinasen-Heiskasen kirjan tuputtajat ovat kääntäneet levyä.

Rahaa onkin niin tullut kuin jäänyt talteenkin yllättävän paljon ja kerääntynyt aivan ihmeellisellä tavalla eli ”kehoitamme päättäjiä ostamaan Arto Paasilinnan kirjoja tai edes katselemaan hyviä tv-sarjoja” (Dowton Abbey).

Tällä viikolla, pari kuukautta ennen Jeesuksen syntymän juhlaa, on kotikaupungissani menossa kunnan talousarvion laadinta.
Rahat ovat olleen lopussa aikapäiviä, velkojen määrä on ylittänyt veronmaksajien lainanhoitokyvyn ja tulot ovat romahtaneet.

Keväällä, vähän ennen lakkiaisia, Jeesuksen ylösnousemisen ja taivaaseenastumisen aikohin, velat ovat muuttuneet saataviksi ja aurinko paistavaksi.

*

Tosi rankan keskiviikkotyöpäivän päätteeksi on hyviä ja huonoja uutisia.

Kummat haluatte kuulla ensin?

No, miepä kerron.

1) Demarinaiset aikovat muuttaa sähäkän nimensä ah niin ihanaan Sosialidemokaattinen Feministiliitto – muotoon

2) Eduskuntavaalien jälkeinen todennäköisin hallitusvaihtoehto on YLE-uutisten mukaan

Sasi – Pekkarinen – Hakkarainen – kabinetti

Siitä vaan valitsemaan, hyviä ja huonoja uutisia.

22:00
Hyvät ja huonot uutiset
Kausi 6. Jakso 6/10. Vieraana Ben Zyskowicz
.