Voi voittajia

Tilaamani sanomalehden – yhden kolmesta – kemijärveläis-lähtöinen päätoimittaja kirjoittaa tänään:

Yksi on selvää. Demarien tulos on umpisurkea. Se on huono startti uudelle puheenjohtajalle Antti Rinteelle eikä lupaa hyvää jo vajaan vuoden päästä pidettäviin eduskuntavaaleihin.”

Hiukan tätä ennen sama ammattilainen kirjoittaa levikkiluvultaan ja omistukseltaan plastisessa lehdessään:

Tiedotusvälineillä on myös oma vastuunsa siitä, että euroasiat ovat jääneet etäisiksi. Talousvaikeudet ovat heikentäneet median EU-seurantaa”.

Rakastan historiaa.

En tosin rakasta kaikkia niitä lentäviä lauseita, joiden varassa esimerkiksi Sitran ”Suomi-kurssit” tai vastaavat herraseurat, joissa olen ollut mukana, toimivat ja rasvaavat niveliään.

Tässä on eräs lentävä lause:

Brennus heitti miekkansa vaakakuppiin ja sanoi: ”Vae victis!”

Tässä on toinen:

Poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan.

Alun perin lainaus kuuluu latinaksi:

An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur”.

Axel Oxenstierna – Suomen ensimmäisen Destian ja Itellan (molemmat kaupan!) ja maailman ensimmäisen kansanterveyslain (SoTe-uudistuksen) säätäjä – sanoi näin pojalleen liittyen Westfalenin rauhanneuvotteluihin 30-vuotisen sodan päätyttyä 1648.

Alamme lähipäivinä Suomessa ”säätää” SoTe-uudistusta.

On kaksi syytä, miksi uudistus on säädettävä.

Ensimmäinen on EU:n komission tiettyjen tahojen vaatimus.
Toinen on kahden lähinnä amerikkalaisen luottoluokituslaitoksen ”ehdotus” (kiristys?).

Ei, en todellakaan katsonut illalla Vladimir Putinin riemua Venäjän voitettua Suomen jääkiekko-ottelussa Valkovenäjällä.
Rauhanneuvottelut Georgian ja Ukrainan asioissa ovat vielä aloittamatta.

Oxenstiernan muisto elää ja hänen lauseensa lentävät, Itella kantaa Antti Kokkosen ja Paavo Väyrysen Lapin Kansan laatikkoon aamuisin, EU-parlamenttiin vie Finnair.
Ei kansa.

*

Matkalla Ylämaihin valitsen Yle 1:n ja Lapin Radion sijasta YLEX-kanavan, jossa kerrotaan Rautavaaralaisesta ylioppilaaksi loppuviikosta julistettavasta Jani Markus Ensio Ahosesta.

Tarinaa hymy silmissä kertovat ja kuulevat oppivat rivien välistä jotain.

Sodankylän Essolla kohtaan erään 1970-luvun alusta alkaen minua mentoroineen politiikan osaajan in spe / h.c.

Marianien haudan syvällä vakavuudella (lähde: Yle/uutistoimitus) toteamme yhdessä, että mandaatti meillä demareilla on nyt ohentunut aika lailla.

40.9% maan äänioikeutetuista halusi sanoa sanansa Suomen ja EU:n unioni-politiikasta, jossa itse olen ollut varsin aktiivi 1996 alkaen (3 EU-vaaliehdokkuutta, pian 9 vuotta EU:n lähipolitiikan päättäjänä).

Ohut on, mandaatti.

Toisaalta, Rautavaaran kunta valtionrahoilla tuettuna koulutti Janin ylioppilaaksi ainoana tänä keväänä lakin lukiostaan saavana.

Ylämaissa on aurinkoista, +2C.