Ekumenia

Kun Suomen ev lut kirkko tyhjenee maksajista, on syyksi tähän epäilty kovasti SoMe-tyyppisiä hyvinkin ajankohtaisia vihanpuuskia.

Osaltani olen syyksi arvellut myös ahneutta: ne roposet, joita veronkannon yhteydessä kilahtaa kirkkolaitoksen palkkoihin, hautuumaihin, väestökirjanpitoon, rakennuksiin ja sananjulistukseen, halutaan omaan käyttöön.

Suurella osalla kirkosta eroavia säästö vuodessa on saman verran kuin yksittäisen kansalaisen ”EU-jäsenmaksu”.
Kansalaista kohden EU-mörkö tänä vuonna ottaa Suomesta enemmän kuin antaa vajaat pari sataa euroa.

Kirkosta eroanminen (satoja tuhansia suomalaisia viime vuosina) lisääntyy moraalisen närkästyksen noustessa (Päivi Räsänen ja homot oli hyvin puhutteleva, tekijöidensä ylpeilemä, palkittu esimerkki – TV-2, homoilta).

Olin hiljattain Konstantinopolin patriarkaatissa, jossa keskustelun sisältö oli ekumenia.

Ajatus on, että kristilliset kirkot voisivat laittaa hankkeitaan yhteen sen välttämiseksi, ettei uskonnon varjolla enää puhkeaisi taisteltavia, tuhoisia sotia.

Kotiin tultuani huomasin uutisista, että argentiinalainen katolisen kirkon paavi on lähdössä lähi-itään tässä samassa tarkoituksessa.

Hän aikoo tavata eri kirkkokuntien edeskäypiä ja pitää yhteyttä myös islamilaiseen verkkoon.

Se maailmanrauhan liike, joka nyt on ilmeisesti voimistumassa, ansaitsee kaiken mahdollisen tuen.
Niin moni ihmisen historian sodista on taisteltu ”in hoc signo vinces”-merkeissä,

Konstantinopolin totaalinen tuhoaminen ja Hagia Sofian aarteiden silmitön ryöstö 1200-luvulla ovat puhuttelevia todisteita siitä, että paikkaamiseen on lujasti syitä.

Rikhard Leijonanmieli, virtuaalihenkilö Robin Hoodin ”palava pensas”, ei ollut tässä barbariassa aivan viaton.

Se, että todellisuudessa sodat käydään markkinoiden ehdoilla ja provosoimina on tietenkin toinen juttu, mutta ainakin se ekumenialla saavutettaisiin, ettei ”lännen punaniska” tai ”Boforsin / Jassin stakeholder” pääsisi piiloutumaan puolikuun tai ristin taakse kansaa rintamille miekan tai tykin ruoaksi kutsuessaan.

Lopuksi puhuttelevia esimerkkejä.

Uutisissa kerrotaan huutokaupasta, joka pidetään tänään Helsingissä.
Yksi huudettava esine on Mannerheim-risti N:o 140.

Ristillä tehdään sen nykyisen omistajan veronmaksu- ja kulutuskysyntään nyt paikko.

Sitä ansaitessaan ritari tuskin näitä mietti, vaikka ristiin liittyikin aikoinaan melko huomattava rahapalkinto.

Tarinan mukaan Mannerheim ensimmäisen maailmansodan aikana käskytti joukkonsa hyökkäykseen täysin mahdottomassa tilanteessa.
”Itsemurha-isku”.

Kun taistelu oli ohi ja käsketty joukko oli tantereessa hengettömänä, meni Mannerheim arvostamansa ratsumestarin ruumiin luo ja kiinnitti tsaarin itselleen myöntämän Yrjönristin vainajan rintaan.

Seinälläni on Yrjönristi.
Suomen leijonan I luokan ritarimerkki.

Kaulassani sen sijaan riippuu ketjussaan St Columban risti.
Sitä kutsutaan myös nimellä ”Irish or Pillow cross”.

(pillow = tappilaakeri, nypläyspatjanen, kokkapuun jalkapolvet: Tuomikoski-Slöör, 1948)

lisää aiheesta:

– TV-1, Ykkösaamu, 24.5. 10:05
”Kalle-Kustaa Korkki ja prinssieversti Pekka Lipponen Rantasalmelta”
(kenraali Puheloinen Jari Korkin haastateltavana)

– Celtic Cross (Ionic Cross, Cross of St Columba)

The Celtic Cross (Ionic cross) has its roots in a pre-Christian variation of the Solar cross. Examples of the Celtic cross date back as far as 5000 years BCE. The origin of the Celtic cross are not clear, but it was known to be an early symbol of the Gallic sun god Taranis. After the conversion of the Celtic people to Christianity, the Celtic Cross became an emblem of the Celtic Christian Church. Irish legend holds that the cross was introduced to Ireland by St. Columba, so it is sometimes referred to as Columba’s cross, or the Ionic cross, after his monastery on the isle of Iona

– Spiel (saksa) = peli, leikki

http://ohjelmaopas.yle.fi/1-2224219

-http://www.hs.fi/ulkomaat/Jordaniaan+saapuva+paavi+Franciscus+pit%C3%A4%C3%A4+j%C3%A4ttimessun+30000+kristitylle/a1400896551377

-http://www.hs.fi/ulkomaat/Brysselin+juutalaisessa+museossa+ammuttiin+kolme++suomalaissilminn%C3%A4kij%C3%A4+paikalla/a1400900150676