2/3 Maailmanloppu

Ei sen vertaa toimittaja viitsinyt vaivautua, että olisi kertonut, tuleeko maailmanloppu ensi yönä vai seuraavana.

Hän kirjoitti vain lehteen: ”Keskiviikkona keskiyöllä”.
Onhan se helppoa niin. (kaksi ”keski”, yksi ”viikko” ja ”yö”)

Pienellä vaivalla asia tavallisten kuluttajien mediasta sitten selkeni: torstaina klo 01 se loppuu. Maailma. (Wikipedia).

1/3 tosin jää. Maailman katosta (arktikum).

Nähtävästi nähtävissä Utsjoella, jos vähän korkeammalle kiipeää. 60%:n auringonpimennys. Kello yksi. Ei ensi, mutta seuraavana yönä. 2.6. klo 01.

EHEC tietenkin on yhtä huolimattomasti ja asiaa tuntematta uutisoitu ja sitä myötä luottamus yleisöltä katoaa, espanjalaisilta turistit.
Vaikka paskaa (ja EHEC) on joka naudalla.

Vain Heinäluoman henkilökemia osataan mediassa luonnehtia (se on tää tulipunainen kommunisti, joka Tampereella tappoi valkoisia 1918 yhteen pinoon niin, ettei meinannut yhtään tehtaalle asti jäädä työväeksi).

Mutta Mannisen (ent kuntaministeri, Tornio) henkilökemiasta ei niin väliä (se on tää Perämerenkaupungin kaataja, jolle Ikea on pidettävä ulkomaana ja Kemi pysytettävä sellaisena kuin se on).

Kun näet saamelaisilta tönöään rakentaessaan rahat loppuivat (se muuten tiedettiin jo yli vuosi sittten, kun betonia pakkasella valettiin), päätti Manninen (kesk, nyt hallitus, kohta oppositio) että ei tähän valtion rahaa heru (maakunnan EU-lähtöinen kehittämisraha), joten puuttuvat 2.4 miljoonaa on haettava valtiolta.

Yksinkertaista, rakas Watson”, sanoo joku ja en avaakaan tätä enempää. Varmuuden vuoksi.

Huomenta, valtion/kunnan/maakunnan/EU:n elätit ja elättäjät!

(kävin eilen verotoimistossa ja näin on: elätti on äkäisempi kuin elättäjä, sanoi verotoimiston palveluammattilainen)

Pitää vissiin käydä kunnan toimistossa kysymässä, mites se on kuntaelättämisen kera?

* * *

Aurinko on vielä olemassa, häntä siis pystyyn. Vaikka kipsattuna.

Jos olet ulkomaalainen, henkilökorttisi on muuten ruskea.
Jos olet suomalainen, henkilökorttisi on muuten valkea
Jos olet lapsi, henkilökorttisi ei ole muuten ruskea eikä valkoinen.

Jos mietit Mäntyniemessä, Eirassa tai Viitasaarella, mitä on positiivinen syrjiminen, se on henkilökortin väri, jota mietit. Jovain.

Viranomainen antaa asiassa lausuntoja mielellään, mutta että oikeinko?
EHEC-EHEC-EHEC, nauraisi tähän Spede (r.i.p.)

Ja siellä pohjoisessa: Savukosken kirkonkylä vapautuu tänään yön ikeestä
(Yle Radio 1, tänään 05:58).

* * *

Jussi Rytkönen (Kotimaa, Kehyskunnat, suuret ikäluokat, teologi) laittoi aamuhartaudessa toukokuun viimeisenä niin pahan, että Kari Mäkinen (ärkebiskop Förin kaupungista) ja kirkolliskokous voivat lopettaa homoliittojen pohdinnan ja siirtyä itse asiaan.
Vain 80 000 vuotta sitten tapahtuneeseen.

Rytkönen nosti esiin kysymyksen siitä, onko neandertalilaisella perisynti vaiko ei.
Eli suriko tuo ihmisen serkku etukäteen kuolemaansa ja odottiko hän sijaa, Pietarin avainten avaamaa?

Savon Sanomat vastaa vähän:

Nykyihmiset ja neandertalin ihmiset lisääntyivät keskenään, osoittaa tuore tutkimus. Nykyihmisen geeniperimästä noin 1–4 prosenttia on peräisin neandertalin ihmiseltä, kerrottiin tutkimusta johtaneesta saksalaisesta Max Planck -instituutista torstaina.

Eurooppalaiset, aasialaiset ja Tyynenmeren alueen ihmiset kantavat neandertalien geenejä, mutta afrikkalaiset eivät. Tämä viittaa siihen, että kaksi ihmislajia lisääntyi keskenään noin 80 000 vuotta sitten, jolloin varhaiset ihmiset alkoivat levittäytyä Afrikasta muualle maapallolle.

Tuon 1-4%, perisynnillisen tai siitä vapaan proteiinisynteesin ohjanna, tunnistaa kallon neandertalin kyhmystä ja punaisesta tukasta (tämä on tosin tieteen raskasta popularisointia, mutta kokeiltaa sitä kyhmyänne kuitenkin, EI, ei sieltä: kallon takaosasta!).
Ja punatukkaiset; ette pääse taivaaseen, mutta Suomen Tivoliin kyllä maksutta. Sirkus Finlandiasta en ole varma.

Oma kakkoseni on aina rakastunut punatukkaisiin, BTW.

Rytkösen ”uskonpuhdistus” tai ”teesit” löytyvät naulattuina Radio Yle 1, tänään klo 07:50 ja sitten viikon ajan Yle/Areena.

Tähän jos liitämme epigenetiikan (= miksi Wille Rydman, ”Niin kaunis on maa”-pojanpoika, on niin kauas omenana puusta pudonnut), ollaankin koolla Augsburgissa ja piiiitkääään.

Jää Kataisen hidastettu (Jürgen/Georg slow motion/langasam, Jörgen lusig) toiseksi ja reilusti.

Laatu-Haitin naapurissa alkaa kahdestoista päivä,
”Kaikki miehet pumppuihin!”:

http://www.hs.fi/wulffmorgenthaler/?cmp=tm_etu_wulffmorgenthaler

* * *

Ei maar auta. On ryhdyttävä taas toistetuille matkoille manalan syövereihin, oman hengen uhalla.

Matkasuunnitelman löydät täältä:

http://www.hs.fi/juttusarja/kaaro/artikkeli/%C5%A0amaaneista+ja+vakuutusl%C3%A4%C3%A4k%C3%A4reist%C3%A4/1135266527391/?cmp=tm_etu_kolumni

* * *

Päivän medisiinapläjäys ei perusteluja kaipaisi, mutta perustelen silti: suo siellä, vetelä täällä, musta kylki kummallakin:

(Lähde: lääkäriporttaali)

Nocebo

Kaikilla lääkkeillä, jopa plasebolla, on sivuvaikutuksia. Nocebon vaikutus kannattaakin pitää mielessä, kun kertoo potilaalle mm. hoidon sivuvaikutuksista.

Plasebon eli lumelääkkeen aiheuttamia negatiivisia efektejä kutsutaan nocebo-efektiksi. Nocebon toimintatapa on pitkälti tuntematon, sillä nocebokokeita ei mielellään tehdä plasebokokeiden tapaan eettisestä syystä: lääketieteessä ei haluta tuottaa kipua ja oireita ihmiselle tarkoituksella – edes suggestion voimalla. Uudet tutkimustulokset saattavat kuitenkin valottaa hieman nocebon toimintaa.

Tutkijat havainnoivat 69 sairaalakokeen plaseboryhmän tuloksia. Yksi testiryhmä oli kokeillut uutta tulehduslääkettä ja sen sivuvaikutuksia. Kokeen kohteet eivätkä tekijät tienneet kuka sai plaseboa ja kuka oikeaa lääkettä. Suuri osa plaseboryhmässä olleista ilmoitti kokevansa oikean lääkkeen sivuoireita, kuten pahoinvointia, oksentelua ja mahalaukun oireilua. Analyysi plasebokokeiden tuloksista toteaa, että potilaista noin 23 % ilmoitti kokeneensa sivuvaikutuksia puhtaasta plasebosta.

Nocebo-efektin biologia on pitkälti tuntematonta. Yhden teorian mukaan nocebo toimii kuten plasebo, joka aktivoi endorfiineja aivossa tuottaen kivun lievitystä, nocebo saattaa vapauttaa kortisolin kaltaisia stressihormoneja.

Nocebo-efektille on monta aiheuttajaa

Noceboefektiä saattaa aiheuttaa muun muassa psykologiset tekijät kuten jännitys, masennus ja hypokondria lisäävät nocebo-efektin kokemisen todennäköisyyttä. Myös jos potilas on aikaisemmin käynyt läpi negatiivisia kokemuksia hoidon yhteydessä tai kärsinyt sivuvaikutuksista., voivat vanhat muistot aiheuttaa biologisia reaktioita. Esimerkiksi kemoterapiaa saaneista joka kolmas koki pahoinvointia tai jopa oksensi astuessaan huoneeseen jossa olivat lähiaikoina saaneet hoitoa.

Lisäksi pillerin värillä on väliä: lämpimät värit kiihottavat ja kylmät värit rauhoittavat. Esimerkiksi sinisen lumelääkkeen syöneet ihmiset kokivat itsensä helpommin uneliaaksi kuin vaaleanpunaisen plasebon syöneet.

Sanat voivat todella satuttaa – eritoten lääkäreiden sanat sivuoireista. Lääkäreiden tulisi pitää nocebo-efekti mielessään kertoessaan potilaalle sivuoireista, sillä ihmisen mieli on altis kuvittelemaan ja sitä kautta aidosti kokemaan negatiiviset vaikutukset. Pelkkä suggestio on riittävä aiheuttamaan fyysisiä ja biologisia oireita. Varsinkin ruoansulatusjärjestelmä on altis negatiivisille ajatuksille – stressaava ihminen aiheuttaa ongelmia omassa ruuansulatusjärjestelmässään.