Kymmenen virran maa

Kevät – hankikantokevät, crusted snow – on ohi. Nukun aamulla kellon soittoon. Voimme ryhtyä elämään jäidenlähtökevättä (maa on kahdella karvalla), departure of ice.

Aamukahvilla Eerossa kuulen kunniani, jota ei palauta RadioYleYkkösen Romeo ja Julia, saati barokista tuttu Bach.

Saan tietää, että terveyskeskus ei ota sijaisia siksi, että yksityiset lääkäriasemat ovat lobanneet kandeille terveyskeskuksiin lähestymiskiellon. En voi kuin nyökätä.

Saan kuulla, että heittoni väärtille ”mee yksityiselle, jos julkiselta ei saa aikoja” kompromentoi minut vappupuheen pitäjänä.
En voi kuin nyökätä.
Nyökkääjälihas alkaa väsyä tässä markkinaliberaalissa meiningissä, tulee torticollis.

* * *

Kymenlaakson laulun ohella opetettiin 1950-luvulla Kouvolan kouluissa Kymmenen virran maa.

Jälkimmäinen kaikuu Kari Väänäsen Taivaan tulissa, vaikkei sitä siinä lauleta.

Eikä laulettu Kymenlaakson laulua eilen päättyneessä samannimisessä kolmiosaisessa TV-draamassa.

Nyt siis Lappi ja Kymenlaakso, maan suurimpien jokien varsilta, on laitettu mielikuvina ihmisten sieluihin. Liki miljoona seurasi kymäläisiä, yli miljoona kemijärvisiä.

Tintin tarinat (niitä taitaa täällä olla jo kolmattakymmentä) operoivat samoissa maisemissa (Taivaan tulien Lapissa ja Kymäläistenlaulun Kouvolassa)

* * *

Väänänen ja Petelius ovat ihan eri sarjoissa tuotantojensa kanssa, joten soma on jättää vertaamatta. Katsojat tekevät sen.

Mutta kummassakin sarjassa lakkautetaan tehdas.

Toisen lakkauttaa hurri ja demari, toisen hurri, kokoomusta, virheät ja kepuli.
Toinen draama on jo näytetty, toista jatko-osina vasta tehdään.

Eduskunta hytisee eikä katso. Hallitus tyytyy hallinnoimaan, mutta Venäjällä lakkautetaan lehti. Putin on Putin, Halonen menee Itävaltaan pressoille alustamaan, kansa turhautuu – pahasti.
Kurosille, Tanjoille, Mertaloille PM:n käsikynkässä jne jne.

Peteliuksen toinen käsikirjoittaja oli selittämässä tekosiaan näytelmän jälkeisessä makasiiniohjelmassa Voimala.
Pärjäsi hän, kymäläisenä, paremmin kuin Peteliuksen roolin alter ego – Hellsten – viikko sitten.

Vaimo arveli, että käsikirjoituksessa on ollut mukana oikeassa elämässä toimivia psykiatreja (niinkuin minä). Niin on kuulema ”Ukko Nooa” meilläkin samanlainen kökkö kakkostenori parisuhdekriiseissä kuin Petelius roolissaan. Pirkka-Pekka tosin laulaa paremmin Elainen.

Pelkoa lisäävä näytelmä.

Suosittelenkin reilu kolmetuntista näytelmää psykiatriyhdistyksen ja psykoterapeuttien koulutusmateriaaliin, mutta en poista veitsiä keittiön laatikoista.

Petelius & Co saavat puolestani viisi tähteänsä ja jään odottamaan uusintaa.
Lujasti saivat ansiosta (?) psykoterapeutit, heidän työnohjaajansa, opettajansa, KELA ja Ahtisaari demareineen, on takitilhen piesty olo monessa kodissa ja puoluetoimistossa nyt.
Luulisin.
Jos yleensä päättäjät ja psykoterapeutit ovat Kymmenen virran maata tai Kymenlaakson laulua ehtineet katsoa.

* * *

Sahara on laajentunut, joten pikkulinnut eivät enää jaksa Suomeen asti.
-”Miks leivo lennät Suomehen” saa vastauksensa:
-”En miksikään, tarjoan suomalaisille – maailman suurin ekologinen jalanjälki – hiljaisen kevään!”

Että sellaisia sirkuttajia, laittakaa sijoitus-euronne Afrikan tulevaisuuteen, heh!

Taloussanomat-lehti tänään:

Jäätiköiden sulaminen ja päästöjen lisääntyminen ovat edenneet odotettua nopeammin. Todennäköisimpinä pidettyjen ennusteiden sijaan ilmastonmuutoksessa ovat käyneet toteen ne pahimmat. Muutoksen vauhti on yllättänyt tutkijatkin.”

Sää on parahultainen, +3,7C, sataa vettä (ja auton ikkunatkin olivat yön kiinni), urea ja kananpaska haisevat kotikadulla, kiroilu on todettu nykysivistykseksi ja ryhdyn töihin.
”Seuraava potilas”.

Mutta pitkä terapia ja lyhyt terapia eivät ole vaihtoehtoja työssäni, eikä erityisestikään humpuukiksi kokemani NLP, jota muuan työkaveri kovasti suosii.
Minun työni on psykoneuroendokrinologista immunologiaa sosiaalivakuutusfarmakologisessa yksilövastuisen hoitotyökulttuurin kenttäverkostossa psykodraaman keinoin.

Tulkaa viivalle!, jälkipuimurit, da-sein-anallyytikot, CBT-spesialistit, NLP:t, Therapeiat, ratkaisukeskeiset ja ne muut 400 KELAn ja TEOn hyväksymää perheterapeuttia!
Perkele!
Saatana!
(noituminen liittyy eiliseen TV-ohjelmaan, jossa vaadittiin rikastuttamaan suomenkieltä hallitulla kirvaamisella: tää on nyt tätä)

Olisikohan niin, että yksi ja toinen saa järkensä valon sytytettyä ja tämä kalabaliikki siivotaan, ikkunat pestään ja aletaan etsiä näyttöä muullekin kuin sille, että kolesterolilääkkeet eivät toimi. Lukuunottamatta haittavaikutuksia (niitä nääs on). Niin Jaskalla kuin minullakin.

Päivän edetessä vaikuttaa yhä enemmän siltä, että kesä kömpii sieluun etuajassa.

Mutta kahta ei näemmä saa vaihdettua: herrojen (Matti, Vladimir) naisseikkailuja ja hiipivää taloudellista/ilmastollista kriisiä.
Voi kun voisi! Edes toisen.

* * *

Rovaniemen kaupungin kulttuurilautakunta päätti kasvattaa kirjastonkäyttäjiä.

Se tapahtuu niin, että jos lasten- ja nuorten aineisto jätetään ajoissa kirjastoon palauttamatta, aineiston lainaaja maksaa siitä sakon.
Päätös oli vastoin valmistelijan (itsensäkin moittimaa) esitystä, jossa vain dvd- ja atk-aineisto olisi ollut sakon uhalla palautettava.

Päätös tapahtui äänin 7-2, vähemmistöön jäin mm minä.

Minä katson, että rahalla ei kirjaston lasten- ja nuortenaineiston palauttamisintoa pitäisi ”ostaa”, koska tässä on tätä markkinaliberalismia muutoinkin pikkuhiljaa riittävästi. Tilaaja-tuottaja eli OBJ-kunnassa.

Joku totesi jo soveltavansa asiaa kotikasvatuksessaan: jos kakarat eivät palauta Robinson Crusoetaan ajoissa, sakot vähennetään viikkorahasta.

Meillä kotona moinen ei tule kyseeseen. Keppiä ja porkkanaa ei sovelleta säännölliseen tuloon. Sitä sovelletaan säädeltyyn, joustavaan palkkaan ja tuloon.

En aio valittaa päätöksestä enkä esittänyt pöytäkirjaan eriävää mielipidettäni. Sen sijaan tarkastan pöytäkirjan ja laskin äänestyksen tuloksen.

Sellaista paikallispolitiikkaa: sivistystoimen luottamushenkilöiden pyynnöstä huolimatta päätimme toisin. Demokratia on puhunut, pulinat pois, 26.10. asti. Sitten on toinen demokratia vuorossa.

* * *

Palaanpa hetkeksi vielä maailmoja syleilemään.

Olemma käyneet psykiatrikunnan kesken kiistelyä siitä, saako terapeutti käyttää menetelmiä, joita hän on havainnut toimiviksi, vaikkei tiede ole tuota havaintoa voinut vahvistaa.
Itse olen kielteisellä kannalla, koska reviisio (oikein/väärin tarkastelu) tulee aika mahdottomaksi. ”Mie luulin, että se toimii, voi voi, ohhoh”.
Asia tuli ajankohtaiseksi PPP:n Kotikatsomonäytelmän jälkimainingeissa.

Kyllä kait potilaan pitää luottaa siihen, että hän saa rahalleen vastineen ilman palvelutuottajan pelkkään omaan tätsiin perustuvaa ”hyvää arvausta”. Olipa se sitten omaa tai veronmaksajan solidaarisesti keräämää/maksamaa tai KELAn hommaan välittämää rahaa.

Talouspolitiikassa asia sitten onkin eri: maailman taloutta johdetaan ”hyvien arvausten” varassa jopa siten, että 3T:n raitiovaunun reitillä kulku saattaa antaa osakesijoittajalle toimivan neuvon ja suuria voittoja.
1992 asia Suomessa koeteltiin, nyt taitaa vastaavaa olla taas edessä.

Sen verran on eroa, että nyt on maailmalla nälkämellakoita ja keräyksessä on 500 miljoonaa euroa noin alkupaloiksi.

Vertailun vuoksi: jenkeillä on kulunut Irakissa 1000 miljardia euroa. Tills vidare.

Valistuneen arvauksen perusteella aloitetussa sotaretkessä.

Kyllä kait me sen osaltamme vielä maksamme, Suomestakin. Sen verran olemme kuitenkin NATO-maa?